Sezon na ogórki w pełni, więc sałatka szwedzka z ogórków musiała się tu pojawić. Pyszna sałatka, która na pewno starczy Wam na całą zimę i która smakuje sto razy lepiej niż te ze sklepu. Jest ulubioną dostawką do obiadu mojego brata, a według mnie idealnie komponuje się z gulaszem z wołowiny lub wieprzowiny, choć wyjadana prosto ze słoiczka też jest pyszna ;) Z podanej porcji wyjdzie zapas na całą zimę (jeżeli oczywiście nie będziecie otwierać codziennie nowego słoiczka, ale z pierwszymi tak właśnie może to wyglądać ;p). Sałatka szwedzka z ogórków u nas zawsze gości w sezonie ogórkowym i mam nadzieję, że Wy też lubicie taką klasykę. Zapraszam :)
Sałatka szwedzka z ogórków
~ 5 kg ogórków
~ 1 kg cebuli
~ 40 g pieprzu ziołowego (2 opakowania)
~ 4 łyżki soli
~ 1/2 kg cukru
~ 2 szklanki octu
~ 2 szklanki oleju
Ogórki kroimy w plasterki, a cebulę siekamy. Mieszamy razem w dużej misce. Kolejno do miski dodajemy pieprz, sól, cukier oraz ocet z olejem. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie ogórki przekładamy łyżką do słoików, zalewamy zalewą, która utworzyła się w misce i pasteryzujemy ok. 8 minut.
3 komentarze
Moja mama też taką robi :)
Jaka zalewa
Ta, która zostanie w misce po włożeniu plasterków ogórków do słoików