fbpx

Ciasto bananowo-jabłkowe

by Kucharka w baletkach

Nadszedł weekend, a ja w końcu mam dla Was coś słodkiego – przepyszne i w miarę zdrowe ciasto bananowo-jabłkowe z lekkim twarogowo-serkowym kremem. Muszę powiedzieć, że właśnie takie aromatyczne owocowe ciasta ostatnio goszczą u mnie najczęściej. Nie dość, że są bardzo łatwe i bezstresowe w przygotowaniu to uwielbiam je za głębię smaku i zapach, który się wokół nich roznosi. Kiedyś zawsze wybierałam ciasta z kremem, ale teraz widzę, że choć są smaczne, to poza słodkością nie mają wiele więcej do zaoferowania, a takie wilgotne ciasta mają w sobie „to coś”. Ale spokojnie, na ciasta z kremem też przyjdzie pora (za każdym razem, kiedy jestem w domu piekę na przykład Snikersa ;)) Ale dzisiaj zostańmy przy owocowych smakach – ciasto bananowe-jabłkowe przed Wami :)

Ciasto bananowo-jabłkowe

(tortownica o średnicy ok. 28 cm)

Ciasto:
~ 300 g mąki (u mnie owsiana, ale pszenna czy pełnoziarnista też będą ok ;))
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 2 duże banany
~ 2 duże jabłka
~ 3 łyżki cukru brązowego
~ 0,5 szklanki oleju
~ 3 łyżki mleka
~ 3 jajka
~ 1-2 łyżeczki cynamonu 
~ garść posiekanych orzechów włoskich

Żółtka, olej, mleko i cukier łączymy w misce za pomocą trzepaczki.

Dodajemy starte lub zblendowane banany oraz jabłka z cynamonem. Mieszamy, a następnie wrzucamy mąkę wymieszaną z proszkiem. Dodajemy orzechy, a następnie ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie łączymy.

Wlewamy do tortownicy i całość pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, studzimy i kroimy na 2 blaty.

Krem:
~ 125 serka philadelphia (apetina czy gładki kanapkowy też będzie ok ;))
~ 125 g zmielonego twarogu
~ 2 łyżki cukru (lub innego słodzidła)
~ 50 g masła

Wszystko umieszczamy w misce i mieszamy dokładne łyżką. Przekładamy blaty i smarujemy na wierzchu. Dekorujemy wedle uznania, u mnie posiekane orzechy włoskie na środku wystarczyły ;) Smacznego!

coś na dokładkę?

7 komentarzy

Szefowa w swojej kuchni ;-) 25 stycznia 2015 - 13:05

Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 25 stycznia 2015 - 18:41

wygląda super!

Odpowiedz
gin 27 stycznia 2015 - 15:59

Mmm, wygląda znakomicie :)
Ja też chyba wolę takie ciasta niż te z kremem – choć czasem wyglądają niepozornie, potrafią zaskoczyć smakiem :)

Odpowiedz
Ania S 29 stycznia 2015 - 21:10

Wygląda cudownie i musiał smakować obłędnie :) Bardzo lubię połączenie bananów i jabłek w ciastach :)

Odpowiedz
Życie. Dodaj do ulubionych 19 kwietnia 2015 - 13:55

Brzmi cudownie, muszę spróbować :)

Odpowiedz
Karolina Snowarska .blog. 7 października 2016 - 21:02

dziekuje za przepis! wyszlo swietne!
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: https://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż

Odpowiedz
KarolinaSnowarska 23 października 2016 - 14:01

Robie je któryś raz i jest pycha
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: https://gotujzkarolka.blogspot.com/

Odpowiedz

Skomentuj

Close