Ciasto bananowo-jabłkowe

Nadszedł weekend, a ja w końcu mam dla Was coś słodkiego – przepyszne i w miarę zdrowe ciasto bananowo-jabłkowe z lekkim twarogowo-serkowym kremem. Cudowne! Moją inspiracją był Koliber, który już kiedyś zagościł na blogu i muszę powiedzieć, że właśnie takie aromatyczne-owocowe ciasta ostatnio zajmują u mnie w sercu najwięcej miejsca. Nie dość, że są bardzo łatwe i bezstresowe w przygotowaniu to uwielbiam je za głębię smaku i zapach, który się wokół nich roznosi. Kiedyś zawsze wybierałam ciasta z kremem, ale teraz widzę, że choć są smaczne, to poza słodkością nie mają wiele więcej do zaoferowania, a takie wilgotne ciasta mają w sobie „to coś”. Ale spokojnie, na ciasta z kremem też przyjdzie pora, bo moi faceci mają trochę inne gusta (już zresztą jest zamówienie na Snikersa ;p) A dzisiaj jeszcze wedle moich smaków jedno z najlepszych ciast na świecie (marchewkowego niestety nie da się przebić ;p)!


Ciasto bananowo-jabłkowe (tortownica o średnicy ok. 28 cm)

Ciasto:
~ 300 g mąki (u mnie owsiana, ale pszenna czy pełnoziarnista też będą ok ;))
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 2 duże banany
~ 2 duże jabłka
~ 3 łyżki cukru brązowego
~ 0,5 szklanki oleju
~ 3 łyżki mleka
~ 3 jajka
~ 1-2 łyżeczki cynamonu 
~ garść posiekanych orzechów włoskich

Żółtka, olej, mleko i cukier łączymy w misce za pomocą trzepaczki. Dodajemy starte lub zblendowane banany oraz jabłka z cynamonem. Mieszamy, a następnie wrzucamy mąkę wymieszaną z proszkiem. Dodajemy orzechy, a następnie ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie łączymy. Wlewamy do tortownicy i całość pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, studzimy i kroimy na 2 blaty.

Krem:
~ 125 serka philadelphia (apetina czy gładki kanapkowy też będzie ok ;))
~ 125 g zmielonego twarogu
~ 2 łyżki cukru (lub innego słodzidła)
~ 50 g masła

Wszystko umieszczamy w misce i mieszamy dokładne łyżką. Przekładamy blaty i smarujemy na wierzchu. Dekorujemy wedle uznania, u mnie posiekane orzechy włoskie na środku wystarczyły ;) Smacznego!

Drukuj


7 thoughts on “Ciasto bananowo-jabłkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *