Spetsofai, czyli grecki gulasz z kiełbasy

Z kuchnią grecką dotychczas stykałam się bardzo rzadko, ale po tym daniu już wiem, że muszę to absolutnie zmienić! Na spetsofai, czyli grecki gulasz z dodatkiem kiełbasy i wina, wpadłam przypadkiem szukając inspirujących pomysłów na dania z kiełbasę i to był absolutnie wspaniały wybór. Z początku bardzo kojarzył mi się z węgierskim leczo, ale jednak dodatek wina i ziół przenosi danie na całkowicie inny wymiar. Bardzo smaczny, bardzo aromatyczny i bardzo do spróbowania. Powtórzę z pewnością nie raz, a Wam mogę tylko polecić! Niech i u Was zagości grecka uczta :)

Spetsofai, czyli grecki gulasz z kiełbasy

~ 200 g kiełbasy (u mnie z piersi kurczaka)
~ 1 duża cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 3 duże papryki (najlepiej trzy różne kolory ;))
~ 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
~ 1 liść laurowy
~ 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
~ 1-2 łyżeczki oregano
~ sól, pieprz
~ 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy na patelni, aż się zarumienią. Zsuwamy na talerz.
Na pozostałym po kiełbasie tłuszczu podsmażamy cebulę posiekaną w pióra. Następnie wrzucamy drobniutko posiekany czosnek i pokrojone w paski papryki. Po chwili wlewamy wino i wrzucamy liść laurowy. Dusimy kilka minut.
Dodajemy przecier i mieszamy, w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Na sam koniec dobrze doprawiamy (na zdjęciu widać głównie kiełbasę, bo zapomniałam polać sosem do zdjęcia, a kiedy sobie przypomniałam to już nie miałam czemu robić zdjęcia ;p przepraszam!). Podajemy z pieczywem :) Smacznego!

Drukuj



2 thoughts on “Spetsofai, czyli grecki gulasz z kiełbasy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *