fbpx

Czekoladowe ciasteczka a la brownies

by Kucharka w baletkach

Ostatnio zrobiło się dość słodko na blogu, ale przy okazji przygotowywania walentynkowego wpisu zauważyłam, że nie ma tutaj żadnych porządnie czekoladowych ciastek, więc trzeba to jak najszybciej zmienić. Więc zapomnijmy o tym, że jutro poniedziałek i po prostu pieczmy ciastka. Ale nie byle jakie ciastka, ale bardzo czekoladowe, ciągnące się i przepyszne czekoladowe ciasteczka a la brownies. Miałam wczoraj wizytę jednego czekoladoholika w domu, więc powstały takie pyszne cudeńka, a wyszły tak pięknie popękane, że aż żal było ich jeść (ale nie aż tak, żeby w końcu nie zjeść wszystkich ;p). Więc na zakończenie weekendu i na pozytywne wejście w nowy tydzień zapraszam na cudowne czekoladowe ciasteczka a la browies. Wielbiciele czekolady będą wniebowzięci, gwarantuję ;)

Czekoladowe ciasteczka a la brownies

(18 sztuk)

~ 2 łyżki masła (ok. 40 g)
~ 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
~ 2 jajka
~ 130 g cukru
~ 4 łyżki mąki pszennej (ok. 50 g)
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

W rondelku umieszczamy masło i roztapiamy je na średnim ogniu mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane na kawałki czekolady. Mieszamy, aż czekolada się połączy z masłem (w razie potrzeby stawiamy jeszcze na chwilkę na mały ogień). Odstawiamy na 5 minut.

Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy mikserem, aż powstanie jasna puszysta masa. Dodajemy lekko przestudzoną czekoladę i miksujemy na małych obrotach do połączenia. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i mieszamy łyżką do połączenia. Odstawiamy na 10 minut, a piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Po tym czasie łyżką nakładamy porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej po 9 na 1 blaszkę). Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 8-9 minut, aż ciasteczka lekko wyrosną i lekko popękają. Wyjmujemy i dokładnie studzimy. Przekładamy na talerz. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ervisha 17 lutego 2019 - 17:52

Ale ładne :)

Odpowiedz
Jesika 23 lutego 2019 - 07:17

Wyglądają przepysznie! 😍 czy zamiast mąki pszennej mogę użyć np. owsianej?

Odpowiedz
pinkyyy 23 lutego 2019 - 10:01

Dziękuję <3 na owsianej powinny wyjść też super :) pozdrawiam :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close