Ostatnio zrobiło się dość słodko na blogu, ale przy okazji przygotowywania walentynkowego wpisu zauważyłam, że nie ma tutaj żadnych porządnie czekoladowych ciastek, więc trzeba to jak najszybciej zmienić. Więc zapomnijmy o tym, że jutro poniedziałek i po prostu pieczmy ciastka. Ale nie byle jakie ciastka, ale bardzo czekoladowe, ciągnące się i przepyszne czekoladowe ciasteczka a la brownies. Miałam wczoraj wizytę jednego czekoladoholika w domu, więc powstały takie pyszne cudeńka, a wyszły tak pięknie popękane, że aż żal było ich jeść (ale nie aż tak, żeby w końcu nie zjeść wszystkich ;p). Więc na zakończenie weekendu i na pozytywne wejście w nowy tydzień zapraszam na cudowne czekoladowe ciasteczka a la browies. Wielbiciele czekolady będą wniebowzięci, gwarantuję ;)
Czekoladowe ciasteczka a la brownies
(18 sztuk)
~ 2 łyżki masła (ok. 40 g)
~ 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
~ 2 jajka
~ 130 g cukru
~ 4 łyżki mąki pszennej (ok. 50 g)
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
W rondelku umieszczamy masło i roztapiamy je na średnim ogniu mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane na kawałki czekolady. Mieszamy, aż czekolada się połączy z masłem (w razie potrzeby stawiamy jeszcze na chwilkę na mały ogień). Odstawiamy na 5 minut.
Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy mikserem, aż powstanie jasna puszysta masa. Dodajemy lekko przestudzoną czekoladę i miksujemy na małych obrotach do połączenia. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i mieszamy łyżką do połączenia. Odstawiamy na 10 minut, a piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Po tym czasie łyżką nakładamy porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej po 9 na 1 blaszkę). Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 8-9 minut, aż ciasteczka lekko wyrosną i lekko popękają. Wyjmujemy i dokładnie studzimy. Przekładamy na talerz. Smacznego :)
3 komentarze
Ale ładne :)
Wyglądają przepysznie! 😍 czy zamiast mąki pszennej mogę użyć np. owsianej?
Dziękuję <3 na owsianej powinny wyjść też super :) pozdrawiam :)