fbpx

Coleslaw z cukinii

by Kucharka w baletkach

Uwielbiam cukinię pod każdą postacią, więc kiedy przypadkiem trafiłam na tą surówkę, wiedziałam, że muszę ją zrobić. I okazała się najlepszą surówką, jaką kiedykolwiek zrobiłam albo kiedykolwiek jadłam w obojętnie której restauracji. Dużo cukinii, marchewka i dymka świetnie współgrają i tworzą przepyszny dodatek do obiadu. W ostatnim tygodniu robiłam ją 3 razy, a mimo to i tak jeszcze nikomu z moich domowników się nie znudziła. Pasuje do wszystkiego, a nawet jest pyszna jaka przekąska w ciągu dnia. Absolutny mus w sezonie cukiniowym!

Coleslaw z cukinii

~ 500 g cukinii
~ 2 średnie marchewki
~ 3 dymki ze szczypiorkiem
~ 1 łyżka majonezu
~ sok z 1/2 cytryny
~ sól, pieprz

Cukinię zetrzeć na tarce i odstawić na 30 minut. Odcisnąć dokładnie sok.
Dymki ze szczypiorkiem posiekać i wymieszać z odsączoną cukinią. Dodać starte na tarce marchewki. Wlać wyciśnięty sok z 1/2 cytryny i włożyć łyżkę majonezu. Wymieszać i doprawić. Wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę, aby się przegryzła. Podawać z mięsem i ziemniakami lub jako przekąskę w ciągu dnia :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Magda 22 lipca 2013 - 14:42

Smaczny pomysł z tym dodaniem cukinii! :)

Odpowiedz
BabaLuca 22 lipca 2013 - 16:37

takiej cukinii jeszcze nie jadłam a fajnie wygląda

Odpowiedz
Horeca 21 lipca 2017 - 07:45

Proste przepisy to najczęściej źródło najlepszych rozwiązań. Czasami nie trzeba wcale zbyt dużo kombinować, żeby znaleźć coś dobrego. Super przepis! Na pewno pyszny, a do tego zdrowy ;)

Odpowiedz
Beti 28 sierpnia 2017 - 11:31

Muszę kiedyś wypróbować :-)

Odpowiedz

Skomentuj

Close