Coleslaw z cukinii

Uwielbiam cukinię pod każdą postacią, więc kiedy przypadkiem trafiłam na tą surówkę, wiedziałam, że muszę ją zrobić. I okazała się najlepszą surówką, jaką kiedykolwiek zrobiłam albo kiedykolwiek jadłam w obojętnie której restauracji. Dużo cukinii, marchewka i dymka świetnie współgrają i tworzą przepyszny dodatek do obiadu. W ostatnim tygodniu robiłam ją 3 razy, a mimo to i tak jeszcze nikomu z moich domowników się nie znudziła. Pasuje do wszystkiego, a nawet jest pyszna jaka przekąska w ciągu dnia. Absolutny mus w sezonie cukiniowym!

Coleslaw z cukinii

~ 500 g cukinii
~ 2 średnie marchewki
~ 3 dymki ze szczypiorkiem
~ 1 łyżka majonezu
~ sok z 1/2 cytryny
~ sól, pieprz

Cukinię zetrzeć na tarce i odstawić na 30 minut. Odcisnąć dokładnie sok.
Dymki ze szczypiorkiem posiekać i wymieszać z odsączoną cukinią. Dodać starte na tarce marchewki. Wlać wyciśnięty sok z 1/2 cytryny i włożyć łyżkę majonezu. Wymieszać i doprawić. Wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę, aby się przegryzła. Podawać z mięsem i ziemniakami lub jako przekąskę w ciągu dnia :)

Drukuj



4 thoughts on “Coleslaw z cukinii”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *