Rolada z jagodami i kremem z białej czekolady

Rolada z jagodami i kremem z białej czekolady to kolejna słodka propozycja na wykorzystanie jagód. Mamy tutaj delikatny, puszysty biszkopt, lekko słodką kremówkę o wyraźnym posmaku białej czekolady i pyszne jagody. Rolada z jagodami i kremem z białej czekolady to ciasto, które rozpływa się w ustach, a jest tak lekkie i delikatne, że nawet po 3 kawałku mamy ochotę na więcej. Polecam i zapraszam :-)

Rolada z jagodami i kremem z białej czekolady

 (ok. 15 porcji)

Biszkopt:
~ 5 jajek
~ 3/4 szklanki cukru pudru
~ 3/4 szklanki mąki
~ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ew. cukier waniliowy)

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier puder i ekstrakt. Dodajemy żółtka po kolei za każdym razem miksując (już na mniejszych obrotach).Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia.

Ciasto wylewamy na wyłożoną folią aluminiową blachę (u mnie 40×35 cm) i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku.

Po wyjęciu z piekarnika od razu zdejmujemy z blachy i zdejmujemy folię. Ciasto przykrywamy ściereczką (można nawet dwoma) i zawijamy w roladę. Odstawiamy do wystygnięcia.

Nadzienie:
~ 250 g kremówki
~ 60 g białej czekolady
~ 300 g jagód
~ 1 łyżka cukru

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec wlewamy białą czekoladę. Miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Krem rozprowadzamy równomiernie na biszkopcie.

Jagody mieszamy z cukrem i równomiernie rozsypujemy na kremie. Ciasto zwijamy w rulon. Na wierzchu możemy polać lukrem z cukru pudru i wody. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy przynajmniej 1 godzinę. Smacznego :)

Drukuj


3 thoughts on “Rolada z jagodami i kremem z białej czekolady”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *