Pierś z kurczaka zapieczona na bobie to jeden z ostatnich przepisów na bób w tym sezonie.
Bób to zdecydowanie jedno z moich ulubionych letnich warzyw. Zawsze więc żegnam go z małym niedosytem w sercu. Niezależnie od tego ile go zjem i na ile przeróżnych sposobów. Jednym z moich ulubionych są pieczone klopsiki z bobu z hummusem z bobu. Idealna alternatywa dla wersji tego dania z ciecierzycą.
Jednak skłaniam się też ku łatwiejszym i szybszym opcjom. Jak moja ukochana zupa krem z bobu. Lub miętowa sałatka z bobem i komosą ryżową. I ta prostota przyświecała mi przy wymyślaniu dzisiejszego przepisu. Prościej podać kurczaka z bobem już się chyba nie da ;)
Pierś z kurczaka zapieczona na bobie
To danie z kurczaka robi się właściwie samo. My tylko musimy dorzucić odpowiednie składniki do piekarnika. I oczywiście pilnować, żeby nic się nie przypaliło, kiedy będzie za długo w piekarniku ;)
W tym przypadku mało wysiłku bardzo popłaca, bo danie wychodzi naprawdę pyszne. Jedyny haczyk tutaj to uprzednio obrany bób. Jeżeli macie bardzo młodziutki bób o cieniutkiej skórce, obieranie nie jest konieczne. Jednak w większości przypadków obrany bób lepiej się sprawdzi.
Ja po prostu, kiedy kupuję bób to zawsze obieram cały. Kiedyś jadłam ze skórką. Nie odczuwałam żadnych nieprzyjemności. Ani żołądkowych ani smakowych. Jednak obrany bób ma bardziej delikatny smak i łatwiej skupić się na jego mięsistości i miękkości.
Dodatkowo, w połączeniu z kurczakiem i mozzarellą wypada naprawdę świetnie. Dorzućmy do tego parę tostów i to będzie idealna fit kolacja. A do ziemniaków czy kaszy do obiad też się nada w sam raz. W sam raz na regenerację po najcięższym dniu tygodnia. Zapraszam :)
SKŁADNIKI
- 300 g bobu obranego
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 kulka mozzarelli (ok. 100-125 g)
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Obrany bób wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Solimy, pieprzymy, a na dno naczynia nalewamy troszeczkę wody (dosłownie 1-2 milimetry).
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut.
- Pierś z kurczaka dzielimy na kawałki i przyprawiamy czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Układamy na podpieczonym bobie i zapiekamy wszystko razem kolejne 20 minut.
- Po tym czasie na wierzchu wysypujemy startą lub wykładamy pokrojoną mozzarellę. Pieczemy kolejne 10 minut i podajemy.
- Idealnie będzie pasować do pieczywa, ryżu czy ziemniaków. Smacznego :)
3 komentarze
Ciekawy pomył :)
dziś wykorzystuję i trzymam kciuki żeby przypasowało rodzinie, bo to mocny kandydat do wskoczenia na listę cyklicznych obiadów: szybki i łatwo o składniki 😎
Oj ja też trzymam kciuki, że smakowało <3 Ja kocham wszystko w tym daniu, a razem dla mnie to cudowność, więc mam nadzieję, że rodzinie i Tobie też podpasowało :D