fbpx

Czekoladowa rozkosz. Odkryj, jakie orzechy smakują najlepiej w czekoladzie

by Kucharka w baletkach

Trudno sobie wyobrazić życie bez czekolady. Dla wielu osób jest to obowiązkowa słodycz, której choćby kosteczka dziennie poprawia nastrój. Czekolada sama w sobie jest pyszną przekąską, ale jeszcze lepiej wzbogacić ją o inne, zdrowe i pożywne produkty, na przykład orzechy. Każdy z pewnością zdaje sobie sprawę z cennych właściwości w nich zawartych oraz korzyści, które płyną z regularnego spożywania tych niepozornych suchych owoców. Które orzechy będą tworzyć najlepsze i najsmaczniejsze kompozycje z czekoladą? Podpowiadamy!

Dlaczego warto jeść czekoladę?

Czekolada to produkt znany i lubiany na całym świecie. Wpływa ona pozytywnie na samopoczucie i dodaje energii. Najzdrowsza jest ta, która zawiera minimum 70% kakao. Badania wykazały, że taka czekolada ma działanie przeciwzapalne, poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego, reguluje gospodarkę węglowodanową, poprawia stan flory jelitowej i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób neurologicznych. Dodatkowo jedzenie czekolady poprawia humor – zawarte w niej substancje pobudzają wydzielanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. W za dużych ilościach jest to jednak kaloryczna i ciężka przekąska, dlatego jej spożywanie powinno być ograniczane do około 20 gramów dziennie. Świetnym wyborem jest czekolada z dodatkiem orzechów lub owoców.

Jaka czekolada będzie najlepsza do orzechów?

Najlepsza i najzdrowsza czekolada to ta w gorzkiej wersji, z jak największą zawartością kakao. Tworzy ona doskonały duet z orzechami oraz suszonymi i liofilizowanymi owocami. Osoby, które preferują słodsze przekąski, mogą się skusić na orzechy w czekoladzie mlecznej lub białej.

Jakie zalety ma regularne spożywanie orzechów?

Orzechy znane są ze swojej kaloryczności i zawartości tłuszczów, ale mają bardzo korzystny wpływ na ludzki organizm – przede wszystkim serce i mózg. Zawierają dużo substancji odżywczych, w tym witamin z grupy E i B, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń, cynk czy sód. Skład orzechów różni się w zależności od ich rodzajów (przykładowo – orzechy brazylijskie zawierają dużo selenu, który w o wiele mniejszej ilości jest obecny na przykład w orzechach włoskich). Regularne jedzenie orzechów w rozsądnej ilości pozytywnie wpływa na ludzki organizm, w tym:

  • wspomaga pracę serca i mózgu oraz poprawia koncentrację;
  • poprawia kondycję skóry;
  • zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych;
  • zmniejsza poziom złego cholesterolu i poprawia profil metaboliczny;
  • dostarcza do organizmu makro- i mikroelementy, witaminy i ważne substancje odżywcze;
  • zmniejsza apetyt (dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego).

Jakie orzechy smakują najlepiej w czekoladzie?

Bogate w wartości odżywcze orzechy w czekoladzie dostępne w sklepie Promienie Słońca to świetny pomysł na zdrową i pożywną przekąskę. Które połączenia stworzą jednak najlepszą i najzdrowszą kompozycję smakową? W duecie z czekoladą świetnie sprawdzą się:

  • orzechy włoskie – zawierają duże ilości witaminy B6, kwasu omega-3 oraz kwasu foliowego, są więc doskonałym wyborem dla kobiet w ciąży;
  • orzechy laskowe – mają w sobie sporo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz podniesienie dobrego;
  • orzechy nerkowca – to duża porcja białka, fosforu, żelaza, magnezu i cynku, idealna w kompozycji z mleczną lub gorzką czekoladą;
  • orzechy pekan – chociaż są bardzo kaloryczne, stanowią bogate źródło cynku oraz witamin z grupy B; w połączeniu z czekoladą wydobędą charakterystyczny, lekko korzenny smak;
  • orzechy ziemne – zawierają bardzo dużo białka, a także niacyny (witaminy B3), witaminy E i kwasu foliowego;
  • migdały – uważane za jedne z najszlachetniejszych orzechów i pełne właściwości zdrowotnych (w tym magnezu, fosforu, witaminy B2 i E oraz błonnik) wspaniale wpływają na kondycję skóry i obniżają cholesterol.

Jakie dodatki ubogacą smak czekolady z orzechami?

sklepie z bakaliami Promienie Słońca można znaleźć dużo wariantów połączenia orzechów z czekoladą – zarówno gorzką, jak i mleczną, białą czy brazylijską. Dodatkowym urozmaiceniem, zapewniającym jeszcze lepsze walory smakowe, są też różne posypki. Orzechy otoczone czekoladą i posypane proszkiem cynamonu, kawy czy liofilizowanych owoców zadowolą niejedno podniebienie! Migdały w mlecznej czekoladzie z cynamonem lub w pudrze cytrynowym ze sklepu Promienie Słońca to też oryginalny i niebanalny pomysł na prezent.

Jak nie orzechy, to co?

Nie wszyscy lubią lub mogą spożywać orzechy – warto pamiętać, że niejednokrotnie wywołują one ostre reakcje alergiczne. Alternatywą dla tych przekąsek mogą być na przykład pyszne owoce w czekoladzie ze sklepu Promienie Słońca, dostępne w różnych wariantach. Zaspokoją one doskonale głód na czekoladę oraz zapewnią organizmowi wiele potrzebnych witamin i minerałów. Można je spożywać samodzielnie lub jako dodatek do lodów i deserów.

Artykuł sponsorowany

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close