fbpx

Dyniowe placki ze skyru z jabłkiem, czyli wysokobiałkowe śniadanie na jesień

by Kucharka w baletkach

Dyniowe placki ze skyru z jabłkiem to moje małe jesienne uzależnienie. Choć powstrzymuję się w tygodniu, to czekam na weekendowe śniadania, żeby je w końcu usmażyć. Bo takie śniadanie po prostu chce się celebrować.

Dodatkowo, poza tym, że są pyszne, to dostarczają też spore ilości białka. Jest to więc sycące zdrowe śniadanie, które zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Dyniowe placki ze skyru z jabłkiem, czyli moje ukochane jesienne smaki

Jeżeli korzystasz już z bloga jakiś czas, na pewno rzuciło Ci się w oczy, że ja generalnie kocham dynię i jabłka. Sezon dyniowy to zdecydowanie mój ulubiony sezon kulinarny w roku. A moi znajomi, kiedy do nas wpadają i nie ma dyni w kuchni, to zawsze pytają co się stało ;)

U mnie zdecydowanie króluje odmiana dyni hokkaido, która ma lekko karmelowy smak i cudownie mięsisty miąższ. Lubię też dynię makaronową, z której można zrobić fit spaghetti dyniowe albo zapiec z serem. Pyszna jest również dynia piżmowa. Dynia zwyczajna też jest smaczna, ale znając hokkaido, ciężko ją w pełni docenić ;)

O odmianach dyni zresztą sporo pisałam tutaj, ale jedno jest pewna – trzeba korzystać póki jest. A z dynią można zrobić tyle pyszności, że żal nie korzystać.

Ja uwielbiam ją i na słodko, i na słono. I tak naprawdę nie trzeba sporo kombinować, żeby zrobić coś dobrego z dyni. Najprostszy chyba sposób na polubienie dyni to pokrojenie dyni hokkaido w plastry, posmarowanie oliwą i zapieczenie z parmezanem jak w tym przepisie. Gwarantuję, że nikt się jej nie oprze ;)

A wracając do placków to te fit placki dyniowe to również kolejny łatwy przepis z dynią. Najbardziej polecam do nich dynię hokkaido, ale z piżmową też będą pyszne. Ja bardzo lubię podawać je ze świeżymi malinami. Jednak, już bez nich są naprawdę pyszne. Zapraszam :)

Placki dyniowe ze skyru z jabłkiem

Drukuj
Liczba porcji: 12 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 55 (każda sztuka) kalorii 5B, 7W, 1T (na sztukę) na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 300 g jogurtu typu skyr
  • 160 g upieczonej dyni hokkaido (ok. 200 g surowej)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki orkiszowej / pszennej (ok. 40 g)
  • szczypta cynamonu
  • 2 małe jabłka  (ok. 200 g)
  • do podania: świeże maliny / syrop klonowy / masło orzechowe

PRZYGOTOWANIE

  1. Dynię miksujemy blenderem na puree.
  2. Dodajemy do niej jogurt, jajka, mąkę i cynamon. Mieszamy do połączenia.
  3. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
  4. Łyżką wykładamy porcje ciasta na rozgrzaną lekko natłuszczoną patelnię. Na każdym układamy plasterki pokrojonego jabłka i przykrywamy drugą łyżką ciasta.
  5. Smażymy na małym ogniu (najpierw 2-3 minutki, po przewróceniu niecałą minutę).
  6. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close