fbpx

Penne z jarmużem, łososiem i batatami

by Kucharka w baletkach

Pozostając przy naszym zdrowym koledze, czyli jarmużu, dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na przyrządzenie go w przepyszny sposób w postaci penne z jarmużem, łososiem i batatami. Chodziło za mną myśl w głowie, że musi smakować świetnie z batatami (w sumie z nimi większość rzeczy świetnie smakuje, więc trudno było, że stało się inaczej w tym przypadku ;p). I początkowo myślałam o curry, ale potem wpadł mi w ręce łosoś wędzony (wegetarianie mogą go pominąć, smak będzie zupełnie inny, ale będzie wciąż smacznie ;)) i padło na makaron. I tak sobie pomyślałam, że kiedyś to byłam makaronową królową i jadłam pastę średnio trzy razy na tydzień, a teraz bliżej mi do naleśnikowej królowej :p Ale miło było powrócić do korzeni, a makaron to zawsze cudowny i szybki obiad. Więc zapraszam na przepyszny, oryginalny makaron, o wiele ciekawszy niż typowe spaghetti bolognese :>

Penne z jarmużem, łososiem i batatami


~ 100-150 g makaronu penne
~ 1 cebula
~ 100 g łososia wędzonego
~ 150 g jarmużu
~ 0,5 batata obranego (ok. 150 g)
~ 0,5 kulki mozzarelli (ok. 50-60 g)
~ sól, pieprz
~ oliwa

Makaron penne gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
Batata obieramy i gotujemy lub pieczemy do miękkości.
Jarmuż dokładnie myjemy i blanszujemy we wrzątku ok. 7 minut.
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i smażymy 1-2 minuty. Wrzucamy jarmuż. Mieszamy i dodajemy makaron. Ponownie mieszamy. Batata rozgniatamy widelcem i mieszamy z makaronem, żeby rozszedł się po całości. Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę. Trzymamy na ogniu mieszając, aż ser się roztopi. Solimy i pieprzymy do smaku. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

I LOVE LIFE 1 marca 2017 - 17:57

Interesujący przepis i ciekawe smaki :)

Odpowiedz
Ania S 2 marca 2017 - 04:40

Jarmuż mam w lunch boxie na dziś :)) A Twoje danie bez łososia bym zjadła :)

Odpowiedz
Ervisha 3 marca 2017 - 16:05

Jak ja dawno nie jadłam makaronu :P

Odpowiedz
Jud 3 marca 2017 - 16:41

Muszę kiedyś spróbować takiego połączenia na obiad, bo wszystkie składniki bardzo lubię :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close