fbpx

Fit chlebek bananowy bez cukru z kawą i czekoladą, czyli idealny chlebek bananowy z nutką kawy

by Kucharka w baletkach

Fit chlebek bananowy bez cukru z kawą i czekoladą to moje ostatnie weekendowe ciasto do kawy na niedzielę. U mnie w domu rodzinnym jest tradycja wspólnej rodzinnej kawy w weekendy, więc poza tradycyjnymi ciastami, czasem staram się wcisnąć coś ciut zdrowszego, ale wciąż pysznego.

Idealny chlebek bananowy bez cukru już został wielokrotnie przetestowany w moim domu. Zawsze znika bardzo szybko i nikt nie uważa, że jest mniej słodki czy smaczny niż inne ciasta z cukrem. Bo po prostu nie jest ;)

Uwielbiam ten przepis. Odkąd go wymyśliłam, często jest moją bazą do innych wypieków. Tak jak na przykład w przypadku fit czekoladowego tortu z serkiem i borówkami. Czasem staram się po prostu dodać mu nieco inne nuty smakowe kombinując z rodzajami mąki albo bakaliami. I dzisiaj mam dla Was wersję o delikatnym przyjemnym posmaku kawy z czekoladą.



Fit chlebek bananowy bez cukru z kawą i czekoladą idealny na fit podwieczorek lub jako fit przekąska

Fit chlebek bananowy bez cukru w całości z kawą i czekoladą

Fit chlebek bananowy kawowy to wręcz ciasto idealne. Nie ma przy nim wiele pracy, a jest pyszne, pożywne, słodkie i apetyczne. Ja podaję je zarówno na podwieczorek, jak i biorę jako drugie śniadanie do pracy, bo z jogurtem stanowi sycący i zbilansowany posiłek.

W wersji podrasowanej z waniliowym twarożkiem na wierzchu może już nawet nie potrzebować jogurtu. Już jeden solidny kawałek zaspokoi ochotę na słodycze, a dodatkowo nasyci i ukoi. I usmarowany z wierzchu twarożkiem waniliowym z orzechami pięknie prezentuje się na stole. Dobra, ale do tego wrócimy w następnym wpisie ;)

Idealny zdrowy chlebek bananowy to przepis, który trzeba znać. A jak już się go pozna, to robić jak najczęściej. Każdy go lubi, każdy potrzebuje. Zapraszam :)

Drukuj

Kawowy chlebek bananowy bez cukru z czekoladą

Liczba porcji: 10 (keksówka 22x11 cm) Czas przygotowania: Wartości odżywcze 158 kalorii, 4b, 27w, 4t, 2bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 100 g suszonych daktyli
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła orzechowego (ok. 25 g)
  • 1 podwójne espresso (ok. 60 ml; lub po prostu 60 ml mocnej kawy)
  • 150 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady (ok. 50 g)

PRZYGOTOWANIE

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie dokładnie odciskamy wodę i przekładamy je do miski.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  3. Do daktyli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki banany. Dodajemy masło orzechowe i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy razem blenderem do dokładnego połączenia.
  4. Do masy dodajemy kawę, mąkę, proszek, sodę. Wszystko mieszamy łyżką lub trzepaczką do dokładnego połączenia. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.
  5. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej).
  6. Ciasto pieczemy przez ok. 45 minut w rozgrzanym piekarniku (sprawdzamy patyczkiem czy jest już suche). Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
Fit chlebek bananowy bez cukru w całości
Fit chlebek bananowy bez cukru z kawą i czekoladą kawałek

coś na dokładkę?

1 komentarz

Anita 29 marca 2022 - 05:52

Koniecznie muszę wypróbować. :) Świetny pomysł na domowy, zdrowy chlebek.

Odpowiedz

Skomentuj

Close