Ekspresowy wrap z dynią i mozzarellą to powód, dla którego jesienią mam zastój w tworzeniu nowych przepisów.
Choć uwielbiam odkrywać nowe smaki w kuchni i tworzyć nowe przepisy, to czasem miłość do wrapów wygrywa. Szczególnie jeżeli jest podscyona jeszcze miłością do dyni. I jeszcze ciągnącym się serem w środku.
Właściwie to głównym powodem, że to nie jem. No może właściwie sposobem, żeby go nie jeść cały czas jest nieposiadanie dyni i moich ukochanych placków lawasz z biedry. Jednak, ostatnio mam dobry zapas obydwóch, więc moje kolacje są dość monotematyczne.
Tym bardziej dziwi mi, że ta pyszna tortilka z dynią i serem pojawia się na blogu dopiero dziś.
Ekspresowy wrap z dynią i mozzarellą to idealna fit kolacja

Zimą i jesienią zresztą ciepłe kolacje to coś cudownego. Na dworze albo pada albo jest zimno, więc chrupiący wrap wypełniony pysznymi składnikami z ciągnącym się serem to naprawdę fit kolacja idealna.
Choć ser może nie pasować wielu osobom do fit, to nic mu w tym nie przeszkadza. No chyba, że zjemy cały blok od razu. A nie wydaje mi się, że ktoś miałby specjalną ochotę ;)
Ten wrap z dynią i mozzarellą jest łatwy i szybki. Można go zrobić w 10 minut, jeżeli masz placki i upieczoną dynię. Generalnie bardzo polecam pieczenie dyni od razu po zakupie. Większość dyniowych przepisów bazuje na puree z dyni, albo na już upieczonej dyni. Więc jak już będziesz mieć pierwszy krok za sobą, na pewno dużo szybciej z dyni skorzystasz.
Taka tortilla z dynią to więc świetna szybka fit kolacja albo obiad. Można dodać do niej troszkę awokado, zmienić ser na bardziej wyrazisty czy dorzucić 1 łyżeczkę masła orzechowego do masy. Zaufaj mi, masło orzechowe tutaj idealnie pasuje. Kombinuj więc, a ja zostawiam Cię już z przepyszna podstawowa wersją.
Zapraszam :)
A jeżeli potrzebujesz więcej łatwych, szybkich i zdrowych przepisów na jesień, zachęcam do zakupu e-booka :)

SKŁADNIKI
- 2 placki typu lawasz lub tortilla (każdy po 65 g; bardzo polecam lawasz z biedronki, ma super skład i smak)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 240 g pieczonej dyni (300 g surowej upieczonej do miękkości w 200 stopniach)
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
- 1 garść natki pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, pomidory siekamy, a upieczoną dynię kroimy w kosteczkę i lekko rozgniatamy ją widelcem. Natkę pietruszki siekamy, a mozzarellę ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczkę.
- Na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem ok. 1-2 minuty. Dodajemy pomidory. Smażymy kolejne 1-2 minuty i dorzucamy dynię oraz posiekaną natkę pietruszki. Smażymy chwilkę i dodajemy przyprawy. Mieszamy i dodajemy natkę oraz mozzarellę. Mieszamy minutkę i zdejmujemy z ognia.
- Rozgrzewamy płaską patelnię do naleśników.
- Farsz układamy na środku naszych placków. Zawijamy krótsze boki do środka i zawijamy jak burrito, żeby farsz znalazł się w środku.
- Zwinięte tortille wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, aż się lekko zarumienią i zrobią chrupiące. Podajemy z sosem czosnkowym, pomidorowym, rozgniecionym awokado lub sałatką. Smacznego :)
