fbpx

Ekspresowy wrap z dynią i mozzarellą, czyli idealna fit kolacja lub lekki obiad na jesień

by Kucharka w baletkach

Ekspresowy wrap z dynią i mozzarellą to powód, dla którego jesienią mam zastój w tworzeniu nowych przepisów.

Choć uwielbiam odkrywać nowe smaki w kuchni i tworzyć nowe przepisy, to czasem miłość do wrapów wygrywa. Szczególnie jeżeli jest podscyona jeszcze miłością do dyni. I jeszcze ciągnącym się serem w środku.

Właściwie to głównym powodem, że to nie jem. No może właściwie sposobem, żeby go nie jeść cały czas jest nieposiadanie dyni i moich ukochanych placków lawasz z biedry. Jednak, ostatnio mam dobry zapas obydwóch, więc moje kolacje są dość monotematyczne.

Tym bardziej dziwi mi, że ta pyszna tortilka z dynią i serem pojawia się na blogu dopiero dziś.

Ekspresowy wrap z dynią i mozzarellą to idealna fit kolacja

Ekspresowy wrap z dynią w przekroju

Zimą i jesienią zresztą ciepłe kolacje to coś cudownego. Na dworze albo pada albo jest zimno, więc chrupiący wrap wypełniony pysznymi składnikami z ciągnącym się serem to naprawdę fit kolacja idealna.

Choć ser może nie pasować wielu osobom do fit, to nic mu w tym nie przeszkadza. No chyba, że zjemy cały blok od razu. A nie wydaje mi się, że ktoś miałby specjalną ochotę ;)

Ten wrap z dynią i mozzarellą jest łatwy i szybki. Można go zrobić w 10 minut, jeżeli masz placki i upieczoną dynię. Generalnie bardzo polecam pieczenie dyni od razu po zakupie. Większość dyniowych przepisów bazuje na puree z dyni, albo na już upieczonej dyni. Więc jak już będziesz mieć pierwszy krok za sobą, na pewno dużo szybciej z dyni skorzystasz.

Taka tortilla z dynią to więc świetna szybka fit kolacja albo obiad. Można dodać do niej troszkę awokado, zmienić ser na bardziej wyrazisty czy dorzucić 1 łyżeczkę masła orzechowego do masy. Zaufaj mi, masło orzechowe tutaj idealnie pasuje. Kombinuj więc, a ja zostawiam Cię już z przepyszna podstawowa wersją.

Zapraszam :)

A jeżeli potrzebujesz więcej łatwych, szybkich i zdrowych przepisów na jesień, zachęcam do zakupu e-booka :)

Ekspresowy wrap z dynią i mozzarellą

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 450 kalorii 20 g białka, 48 g węglowodanów, 15 g tłuszczy (w gramach)
Ocena 5.0/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

  • 2 placki typu lawasz lub tortilla (każdy po 65 g; bardzo polecam lawasz z biedronki, ma super skład i smak)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 240 g pieczonej dyni (300 g surowej upieczonej do miękkości w 200 stopniach)
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, pomidory siekamy, a upieczoną dynię kroimy w kosteczkę i lekko rozgniatamy ją widelcem. Natkę pietruszki siekamy, a mozzarellę ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczkę.
  2. Na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem ok. 1-2 minuty. Dodajemy pomidory. Smażymy kolejne 1-2 minuty i dorzucamy dynię oraz posiekaną natkę pietruszki. Smażymy chwilkę i dodajemy przyprawy. Mieszamy i dodajemy natkę oraz mozzarellę. Mieszamy minutkę i zdejmujemy z ognia.
  3. Rozgrzewamy płaską patelnię do naleśników.
  4. Farsz układamy na środku naszych placków. Zawijamy krótsze boki do środka i zawijamy jak burrito, żeby farsz znalazł się w środku.
  5. Zwinięte tortille wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na średnim ogniu z dwóch stron, aż się lekko zarumienią i zrobią chrupiące. Podajemy z sosem czosnkowym, pomidorowym, rozgniecionym awokado lub sałatką. Smacznego :)
Ekspresowy wrap z dynią w przekroju

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close