fbpx

Naleśniki ze szpinakiem, dynią i serem mozzarella, czyli idealne naleśniki na jesienny obiad

by Kucharka w baletkach

Naleśniki ze szpinakiem, dynią i serem mozzarella to najlepsze naleśniki na jesień. Przynajmniej dla mnie.

Mogę dwoić się i troić nad słonym nadzieniem do naleśników. Mogę nafaszerować je cudownym połączeniem brokułu i masła orzechowego. Albo ricottą i dynią. I choć wszystkie te połączenia są pyszne, to obok musi znaleźć się przynajmniej jeden naleśnik ze szpinakiem.

Nawet będąc w Manekinie ciężko mi nie zamówić naleśnika ze szpinakiem mimo tyłu dostępnych opcji. Naleśniki ze szpinakiem to miłość. A jeżeli jeszcze jest ona podsycona miłością do dyni, to już spełnienie naleśnikowych marzeń.

Naleśniki ze szpinakiem, dynią i serem mozzarella można zrobić w wegańskiej wersji

Naleśniki ze szpinakiem, dynią i serem mozzarella w przekroju

Choć połączenie szpinaku i dyni nie jest zbyt oczywiste, zapewniam, że jest pyszne. Sam szpinak ma swoją lekką goryczkę, którą zazwyczaj łagodzi się serem. Tutaj mamy nie tylko ser, ale też słodką mięsistą dynię.

Takie naleśniki ze szpinakiem i dynią można zrobić używając mąki pszennej. Jednak, ja dużo bardziej polecam mąkę gryczaną. Wiem, że wiele osób myśli, że nie lubi gryki, ale naleśniki z mąki gryczanej mogą to zmienić. Mają oczywiście grykowy posmak, ale jest on dużo delikatniejszy niż w przypadku samej kaszy gryczanej.

Ja naleśniki z mąki gryczanej odkryłam, kiedy wpadłam na przepis na francuskie galettes bretonnes w książce kucharskiej Rachel Khoo. W książce jest przepis na wersję bez jajek, która zainspirowała mnie do stworzenia wegańskich naleśników gryczanych z hummusem i fasolką. Ja jednak lubię dodać jajko, bo dodaje przyjemnej sprężystości.



W tym przypadku smażąc naleśniki bez jajka i bez mleka i podmieniając tradycyjną mozzarellę na jej wegański odpowiednik, można łatwo zrobić wegańskie naleśniki ze szpinakiem i dynią. Obydwie wersje będą pyszne, zdrowe i sycące.

Nie przedłużając zapraszam na przepyszne naleśniki ze szpinakiem, dynią i mozzarellą. Na pewno Wam zasmakują, a na jesienny obiad nadadzą się idealnie.

Naleśniki ze szpinakiem, dynią i serem mozzarella

Drukuj
Liczba porcji: 6 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 157 kalorii 9 g białka, 18 g węglowodanów, 6 g tłuszczy, 2 g błonnika na porcję
Ocena 5.0/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

Naleśniki:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Nadzienie:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 160 g dyni pieczonej
  • 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
  • sól, pieprz
  • solidna szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka oleju

PRZYGOTOWANIE

Naleśniki:

  1. Mąkę wrzucamy do miski. Mieszamy i dodajemy jajko oraz wodę. Energicznie mieszamy trzepaczką do połączenia i odstawiamy na 15 minut.
  2. Po tym czasie smażymy 6-8 cienkich naleśników na rozgrzanej patelni.

Nadzienie:

  1. Na oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po 2-3 minutach dodajemy szpinak i smażymy kolejne 2-3 minuty.
  2. Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy i dodajemy mozzarellę pokrojoną w kosteczkę lub startą. Krótko mieszamy (nie do całkowitego roztopienia).
  3. Farsz rozdzielamy na naleśniki i zwijamy wedle uznania.
  4. Wrzucamy zwinięte jeszcze na 1-2minuty na patelnię z każdej strony, żeby ser się roztopił, a naleśnik zrobił lekko chrupiący.
  5. Podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym, ale bez sosu też smakują super. Smacznego :)
Naleśniki ze szpinakiem, dynią i serem mozzarella w przekroju

coś na dokładkę?

1 komentarz

Dominika 3 października 2022 - 17:28

Nie robiłam jeszcze takich. Chętnie bym spróbowała

Odpowiedz

Skomentuj

Close