Fit brownie z dynią było moim małym pocieszeniem, kiedy byłam zmuszona siedzieć w domu i odpoczywać. I okazało się przepysznym połączeniem, do którego będę chętnie regularnie wracać.
Samo połączenie brownie i dyni pokazywałam Wam już przy okazji brownie z pieczonym musem dyniowym. Tym razem jednak chciałam uzyskać też lekko sernikowy posmak. Ciasto przełożyłam więc dyniowym serkiem na bazie zmielonego twarożku i dyni. I wyszło nawet trochę takie sernikobrownies dyniowe ;)
Jeżeli już mnie trochę obserwujecie, wiecie, że jestem trochę psychofanką dyni. Na blogu zresztą dział dyniowy jest bardzo bogaty. Znajdziecie w nim zarówno śniadaniowe propozycje jak placki dyniowe, wytrawne na obiad czy kolację jak dyniowe curry z kalafiorem czy deserowe jak idealny jesienny sernik dyniowy.
Fit brownie z dynią, czyli dyniowe sernikobrownie

Dynia to zdecydowanie moje ulubione warzywo. Mam wrażenie, że posmakowałam jej już we wszystkich najlepszych konfiguracjach. I z ręką na sercu powiem Wam, że chociaż nie należę do wielkich czekoladoholików, to to fit brownie z dynią skradło moje serce.
Połączenie czekolady i dyni to jedno, ale dodając do tego jeszcze posmak sernika, to już level wyżyj. To zdrowe pyszne ciasto smakuje trochę jak dyniowe sernikobrownie. Idealnie sprawdzi się na jesienny weekend lub wieczór. Koniecznie spróbujcie. Zdrowego, pysznego i dyniowego nigdy za wiele ;)

SKŁADNIKI
Brownie:
- 100 g daktyli suszonych
- 2 łyżki naturalnego kakao (ok. 40 g)
- 2 bardzo dojrzałe banany (ok. 230 g miąższu)
- 2 jajka
- 100 g mąki pełnoziarnistej lub gryczanej
Dyniowy serek:
- 180 g puree dyniowego (najlepiej z dyni hokkaido; z około 200 g surowej dyni upieczonej)
- 400 g twarogu półtłustego zmielonego
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE
Brownie:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Po tym czasie dokładnie odciskamy wodę z daktyli zostawiając 1-2 łyżki i wrzucamy do miski. Dodajemy kakao, banany pokrojone w plasterki i miksujemy blenderem na gładką masę.
- Dodajemy mąkę i jajka. Dokładnie mieszamy łyżką i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej (o wielkości 22x11 cm).
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 40-45 minut.
- Studzimy, a następnie kroimy na 3 równe blaty (u góry może zrobić lekka górką - ścinamy ją lekko i kruszymy, będzie do posypania na wierzchu).
Dyniowy serek:
- Puree dyniowe miksujemy blenderem z twarogiem i miodem na jednolitą masę.
- Przekładamy przygotowane blaty (1/3 na pierwszy blat, przykrywamy drugim, wykładamy kolejną 1/3, przykrywamy trzecim, wykładamy resztę masy). Na wierzchu wysypujemy okruchy ciasta lub startą czekoladę.
- Podajemy. Smacznego :)
