fbpx

Dyniowe placki z borówkami – ekspresowe wegańskie proteinowe placki

by Kucharka w baletkach

Dyniowe placki z borówkami to jedne z moich ulubionych sierpniowych śniadań. Sierpień to trochę takie przedbiegi sezonu dyniowego, ale już na targach można kupić dynię hokkaido, zwyczajną lub piżmową. Ja kiedy tylko zobaczyłam moją ukochaną dynię hokkaido od razu wpakowałam ją do koszyka.

Samo połączenie dyni i borówek nie jest zbyt oczywiste. Ja już pokazywałam Wam je przy okazji pieczonej dyniowej owsianki z borówkami, którą bardzo kocham. Jednak, dzisiaj mam dla Was bardziej ekspresową i równie pyszną propozycję, czyli pyszne placki z dyni z borówkami.

Sama dynia jest lekko słodka, wilgotna i na tyle mięsista, że zapewnia idealną konsystencję i słodycz naszym plackom. Borówki natomiast pod wpływem temperatury robią się lekko słodsze, ale wciąż dodają nieco kwaskowatości do placków.

Świetnie smakują jako przekąska. Jednak, podane z jogurtem, syropem lub masłem orzechowym, idealnie nadadzą się na pełnoprawne śniadanie. Zapraszam – przepyszne ekspresowe dyniowe placki z borówkami przed Wami :)

Drukuj

Dyniowe placki z borówkami

Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 438 kalorii, 32b, 75w, 4t, 6bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 150 g puree dyniowego (lub 250 g dyni hokkaido upieczonej w 200 stopniach i zmiksowanej blenderem; waga przed pieczeniem)
  • 60 g roślinnej odżywki białkowej bezsmakowej / mąki z ciecierzycy / maki kokosowej
  • 60 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 150 ml mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g borówek

PRZYGOTOWANIE

  1. Puree łączymy z rozgniecionym bananem.
  2. Dodajemy odżywkę, mąkę, syrop klonowy, mleko i cynamon. Mieszamy dokładnie. Dodajemy borówki i mieszamy delikatnie uważając, żeby ich nie uszkodzić.
  3. Rozgrzewamy patelnię i w razie potrzeby lekko natłuszczamy.
  4. Łyżką nabieramy porcje ciasta i formujemy placki. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony 1-2 minuty.
  5. Podajemy z syropem klonowym / masłem orzechowym / jogurtem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Magda 5 sierpnia 2021 - 09:12

Dyniową owsiankę już próbowałam. Jestem pewna, że te placki też są pyszne. :)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 6 sierpnia 2021 - 14:29

Super, mam nadzieję, że zagościła w stałym menu <3 Placki są po prostu szybsze, powiedziałabym, że równie pyszne :D

Odpowiedz

Skomentuj

Close