Fit bułeczki z morelami powstały na fali mojego zachwytu nad morelami ostatnio.
Dotychczas wiedziałam, że morele istnieją, ale niespecjalnie mnie to interesowało. Moja mama często robiła z nich dżem, który potem lądował na moim ukochanym śniadaniu z lat dzieciństwa, czyli na świeżym chrupiącym rogalu z makiem z pobliskiej piekarni posmarowanym masłem.
Jednak, same morele jako owoce były dla mnie obojętne. A dodatkowo, blado wypadały przy innych sezonowych owocach jak jagody, borówki czy nektarynki. O dziwo, w tym roku zupełnie się to zmieniło.
Oczywiście, wciąż kocham jagody i chętnie piekę z nich jagodzianki z lukrem w sezonie. Nektarynki wciąż pojawiają się u mnie w śniadaniach – jako pieczona owsianka z nektarynkami czy placki z nektarynkami. Borówki wcinam na potęgę bez niczego, ale była już w tym roku też tarta z pieczonym jogurtem i borówkami.
A do tego doszła jeszcze faza na morele. Już się trochę najadłam nich bez niczego, więc przyszedł czas na przepisy z morelami.
Fit bułeczki z morelami to idealny deser z morelami bez cukru

Pierwszą moją myślą były knedle z morelami na słodko. Jednak, musiałam też wykorzystać dość szybko twaróg, więc postawiłam na pieczone twarogowe bułeczki. Zresztą zostałam zainspirowana przez fit jagodzianki, które na blogu goszczą już długo.
Zrobiłam więc szybko ciasto i zaczęłam obklejać nim połówki moreli. Planowałam brać całe, ale miałam dość spore sztuki. Jednak, jeśli masz mniejsze morele, po ok. 35 g każda, to użyj do tego przepisu całych i powinno też Ci wyjść 7 sztuk.
Takie fit bułeczki z morelami smakują już super posypane zmielonym słodzidlem. Jednak, jeśli chcesz jeszcze dopieścić ich podanie to podgrzej je lekko i podaj z lodami waniliowymi. Zapewniam, że to będzie prawdziwa zdrowa uczta i przepyszny fit podwieczorek (dla dzieci również się sprawdzi ;)).
Dodatkowo, ten przepis z morelami to świetny patent na piknik czy na wynos. Łatwo je zabrać ze sobą, więc spokojnie można wrzucić je do pudełka i zjeść podczas przerwy na wycieczce rowerowej czy spacerze :)
Bardzo polecam!

SKŁADNIKI
- 250 g twarogu półtłustego zmielonego
- 1 jajko
- 130 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu lub cukru
- 7 małych moreli lub 3-4 większe (ok. 250 g)
- do podania: zmielony na puder erytrol lub ksylitol lub cukier
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Twaróg, jajko, mąkę, proszek i erytrol/ksylitol/cukier wsypujemy do miski i mieszamy energicznie do połączenia. Ciasto będzie kleiste, ale takie ma właśnie być.
- Obok miski z ciastem, układamy druga miskę wypełnioną do połowy wodą, w której będziemy moczyć dłonie przy formowaniu bułeczek.
- Wilgotnymi dłońmi nabieramy porcje ciasta, formujemy płaski placek, nakładamy połówkę moreli lub całą i zalepiamy formując bułeczkę.
- Układamy bułeczki na blaszce z papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 7 bułeczek.
- Pieczemy ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku, aż się lekko zarumienią.
- Wyjmujemy, studzimy i podajemy posypane pudrem z wybranego słodziła. Smacznego :)

1 komentarz
Świetny przepis! Morelianki wyszły przepyszne :))