Jagodzianki z lukrem

W sieci przepisów na jagodzianki jest mnóstwo! Teraz, kiedy jeszcze jest sezon na jagody, myślę, że jeszcze bardziej się ich wymnożyło. Pamiętam jednak, że kiedy ja szukałam idealnego przepisu na zrobienie własnych, mało który przypadł mi do gustu. Zawsze coś mi nie grało. Nie mam pojęcia, skąd wzięłam ten, ale wiem jedno- smakują świetnie. Mi i mojej rodzinie o wiele bardziej nawet od tych kupowanych nad morzem. Pyszne ciasto, dużooo przepysznych jagód w środku i lekka nuta słodkości na wierzchu, która dopełnia smak całej drożdżówki. Nie są aż tak pracochłonne, jak się mogą wydawać, a mnie osobiście robienie ich nawet nieco odprężyło :) Konieczne do zrobienia w sezonie jagodowym!


Jagodzianki z lukrem (ok. 18 sztuk)

Ciasto:
~ 50 g świeżych drożdży
~ 1 szklanka mleka letniego
~ 0,5 szklanki cukru
~ 600 g mąki pszennej (w tym 50 g do podsypywania w trakcie lepienia drożdżówek)
~ 2 jajka
~ 1 czubata łyżka masła
~ szczypta soli

Najpierw przygotowujemy rozczyn: do średniej miski wlewamy mleko i  rozpuszczamy w nim pokruszone drożdże, dodajemy 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 30 minut).

Po tym czasie jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczone i lekko ostudzone masło oraz sól. Mieszamy łyżką. Wlewamy rozczyn i wsypujemy mąkę (550 g). Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do podwojenia objętości.

Nadzienie:
~ 500 g świeżych jagód
~ 2 łyżki cukru
~ 1 łyżka bułki tartej
~ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ew. cukier waniliowy)

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i delikatnie mieszamy, aż nie będą widoczne kryształki cukru.

Ciasto wykładamy na stolnicę. Odrywamy po kawałku i spłaszczamy na płaskie kółka (średnica to mniej więcej wielkość dłoni). Na środek wkładamy łyżką jagody i dokładnie zalepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między bułeczkami (rosną w trakcie pieczenia ;)). Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.  Lekko studzimy.

Lukier:
~0,5 szklanki cukru pudru
~2 łyżki gorącej wody

Cukier puder wsypujemy do szklanki. Wlewamy wodę i dobrze mieszamy, aby powstał gładki lukier. Dosypujemy trochę cukru lub dolewamy trochę wody, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Polewamy upieczone jagodzianki. Odstawiamy na chwilkę do zastygnięcia i cieszymy się pysznym smakiem! :)

Drukuj


2 thoughts on “Jagodzianki z lukrem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *