Omlet ze szpinakiem, pieczarkami i serem

Omlet ze szpinakiem, pieczarkami i serem jest nie tylko smaczny, ale bardzo pomocny/ Kiedy mamy ochotę na coś ciepłego i szybkiego omlety generalnie są idealnym rozwiązaniem. Wystarczy parę składników, przypraw i jajka (które prawie zawsze można znaleźć w lodówce ;p), a tak prosto można przygotować potrawę smakiem jakby z ekskluzywnej restauracji. Naszemu omletowi wcale nie potrzeba wiele, wystarczy dobrać składniki tak, aby razem tworzyły zgrany zespół. I taka myśl właśnie przyświecała mi, kiedy wzięłam się za ten. Omlet ze szpinakiem, pieczarkami i serem. Cudowne znane trio, dzięki któremu nic więcej nie potrzeba do pełni smaku ;)

Omlet ze szpinakiem, pieczarkami i serem

~ 1 cebula
~ 100 g mrożonego szpinaku w liściach (lub 200 g świeżego)
~ 150 g pieczarek
~ 2 jajka
~ 1 duży plaster sera żółtego (ok. 40 g)
~ sól, pieprz
~ zioła prowansalskie
~ oliwa/olej do smażenia

Cebulę siekamy i podsmażamy. Dorzucamy pokrojone pieczarki i szpinak i smażymy, aż pieczarki będą miękkie. Zawartość patelni solimy i pieprzymy.
W tym czasie do szklanki wbijamy jajka, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie.
Zmniejszamy ogień na średni i wlewamy na patelnię jajka. Zostawiamy pod przykryciem, aż się zetnie (kilka minut to potrwa). Po tym czasie na połowie omletu rozkładamy pokrojony w paseczki lub starty ser i składamy omlet tak, by część bez sera przykryła tą z serem ;) Chwilę zostawiamy pod przykryciem i wykładamy na talerz. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Omlet ze szpinakiem, pieczarkami i serem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *