fbpx

Omlet ze szpinakiem, pieczarkami i serem

by Kucharka w baletkach

Omlet ze szpinakiem, pieczarkami i serem to kiedyś była moja ulubiona zdrowa kolacja na szybko.

Kiedy jeszcze nie umiałam gotować, zazwyczaj na kolacje mama przygotowała nam kanapki albo tosty. Potem nieśmiało zaczęłam sama smażyć jajecznicę. A jak już zaczęłam piec swoje pierwsze ciasta, to jakoś naturalnie przeszło do gotowania. I pamiętam, że przez długi czas omlety na kolacje to była moje specjalność.

Omlet ze szpinakiem, pieczarkami i serem to pyszna fit kolacja na szybko

Omlet ze szpinakiem, pieczarkami i serem na talerzu

Najczęściej pojawiał się właśnie omlet z pieczarkami i szpinakiem. Czasem dorzucałam też do niego trochę wędliny, albo łososia. Ostatnio też polubiłam omlet z łososiem i szparagami. Jednak, to właśnie do tego wracam najczęściej.

Ten fit omlet jest nie tylko smaczny, ale bardzo pomocny. Świetnie nada się, kiedy mamy ochotę na coś ciepłego i szybkiego. Wystarczy kilka składników, a tak prosto można przygotować danie jak z ekskluzywnej restauracji.

Jeśli chodzi o omlety to nie lubię kombinować. Wolę zestawić 2-3 składniki niż bawić się 10 różnymi. Tutaj wykorzystałam sprawdzone i bardzo lubiane połączenie szpinaku, sera i pieczarek. Jest pysznie, delikatnie, sycąco i zdrowo. Bardzo polecam :)

Omlet ze szpinakiem, pieczarkami i serem

Drukuj
Liczba porcji: 1 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 426 kalorii 30 g białka, 17 g węglowodanów, 27 g tłuszczy, 3 g błonnika (w gramach)
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 100 g mrożonego szpinaku w liściach (lub 200 g świeżego)
  • 150 g pieczarek
  • 2 jajka
  • 1 duży plaster sera żółtego (ok. 40 g)
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka oliwy/oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie lub oleju. Dorzucamy pokrojone pieczarki i szpinak i smażymy, aż pieczarki będą miękkie. Zawartość patelni solimy i pieprzymy.
  2. W tym samym czasie do szklanki wbijamy jajka, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie.
  3. Zmniejszamy ogień na średni i wlewamy na patelnię jajka. Zostawiamy pod przykryciem, aż się zetnie (kilka minut to potrwa).
  4. Po tym czasie na połowie omletu rozkładamy pokrojony w paseczki lub starty ser i składamy omlet tak, by część bez sera przykryła tą z serem ;) Chwilę zostawiamy pod przykryciem i wykładamy na talerz. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Ervisha 29 stycznia 2014 - 10:07

Ale pysznosci :)

Odpowiedz
Malwinka 29 stycznia 2014 - 10:19

Świetny pomysł na śniadanie!

Odpowiedz
Ewa 19 lipca 2022 - 14:57

Szkoda że bez funkcji drukowanie.

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 20 lipca 2022 - 07:56

Dodałam :) Jeszcze większość starszych wpisów ma starą strukturę, ale w miarę możliwości zmieniam na nowszą, mam nadzieję, że uda się to sprawnie zrobić :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close