Fit makaron z serem z awokado i cukinią to przepyszna zdrowa wersja popularnego i bardzo niedietetycznego amerykańskiego mac and cheese. Tradycyjna wersja opiera się na maśle, tłustym mleku i tłustym serze.
Nic dziwnego, że każdy ją tak kocha. Tłuszcze są nośnikami smaku, sos serowy jest kremowy i uzależniający. No i oczywiście – czy ktoś zna kogokolwiek kto nie lubiły makaronu?
Choć uwielbiam tradycyjne mac and cheese, to jednak bardziej smakuje mi bardziej dietetyczny makaron z serem. Sos, który zazwyczaj przygotowuję pokazywałam Wam już przy sosie serowym z kurczakiem i brokułami. A inny roślinny na bazie ziemniaka przy okazji makaronu z wegańskim sosem serowym i fasolką szparagową.
Dzisiaj jednak mam dla Was coś nowego, czyli fit makaron z serem z awokado i cukinią. Awokado dodaje nie tylko kremowości, ale też delikatności do makaronu. Dodatkowo, cudownie łączy się z delikatną cukinią i ciągnącym się serem na wierzchu sprawiając, że cały makaron z serem jest naprawdę przepyszny.
Fit makaron z serem lepszy niż tradycyjny!
Choć może ciężko w to uwierzyć, dla mnie taki zdrowy makaron z serem jest nawet smaczniejszy niż tradycyjna wersja. Tradycyjny makaron z serem jest bardzo smaczny, ale też ciężki i tłusty. Cudownie się go je, ale po takiej dawce węglowodanów i tłuszczy naprawdę może się ciężko żyć.
Natomiast taka zapiekanka z serem jest nie tylko równie smaczna, ale też dietetyczna i lepiej zbilansowana. Świetnie sprawdzi się jako zdrowy pyszny obiad, ale też jako fit kolacja. Bardzo polecam i zapraszam :)
SKŁADNIKI
- 120 g makaronu typu penne lub fusilli
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 cukinia (ok. 400 g)
- 1 średnie awokado
- 1/2 szklanki mleka roślinnego lub 2%
- 2 duże plastry żółtego sera (ok. 50 g)
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżka oliwy lub oleju
PRZYGOTOWANIE
- Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Cebulę siekamy w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę, a cukinię kroimy w plasterki, a następnie ćwiartki.
- Na oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Po 2-3 minutach, gdy się lekko zarumienią, zmniejszamy ogień na średni i dodajemy cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażymy 2-3 minuty.
- Do miseczki wrzucamy miąższ z awokado oraz mleko. Miksujemy blenderem do połączenia.
- Na patelnię dorzucamy makaron oraz wlewamy sos z awokado. Trzymamy na ogniu mieszając 1 minutkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Pieczemy ok. 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Następnie na wierzch wykładamy ser żółty i zapiekamy jeszcze 6-7 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Podajemy. Smacznego
PS: Świetnie smakuje z domowym keczupem z cukinii :)