Gulasz curry z dynią, czerwoną soczewicą, papryką i natką pietruszki zrobiłam bo zamarzył mi się rozgrzewający kociołek pełen warzyw i sezonowej dyni.
Nic więc lepiej nie zaspokoiłoby mojej potrzeby niż właśnie rozgrzewający kojący gulasz. Jest to przepyszne zdrowe danie jednogarnkowe, które można zrobić w 30 minut. Wiem, że takie lubicie, bo moje przepisy na sycące zupy jednogarnkowe jak na przykład wegańska meksykańska zupa z czerwonej fasoli ;)
Gulasz curry z dynią, soczewicą czerwoną i papryką na rozgrzanie
Dodatkowo, ten wegański gulasz tak bardzo pasuje do zimnych jesiennych wieczorów, kiedy najchętniej nie wychodzilibyśmy spod koca, że ja już wiem, że u mnie w domu będzie robiony regularnie.
Nie ma tu żadnych wymyślnych składników czy zbędnego kombinowania. Jednak, gwarantuję Wam, że takie zestawienie warzyw i przypraw to już wystarczająca recepta na sukces.
Ten dyniowy gulasz curry jest jednym z najlepszych wegańskich gulaszy, które jadłam w życiu. Jest bardzo aromatyczny, sycący, lekko pikantny i niesamowicie smaczny. Bardzo polecam – na jesień sprawdzi się idealnie. Zapraszam :)
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 400 g dyni surowej (hokkaido lub zwyczajnej)
- 100 g soczewicy czerwonej
- 2 czerwone papryki
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- świeża posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu skracając czas gotowania o 1-2 minuty. Odstawiamy na bok.
- Na natłuszczonej olejem patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę (można dodać też posiekany czosnek).
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, a po 2-3 minutach paprykę. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy soczewicę oraz 2-3 łyżki wody. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (ok. 15 minut).
- Po tym czasie gulasz doprawiamy przyprawami i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dusimy jeszcze 2-3 minuty dodając przecier i 2-3 łyżki wody. Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego :)
1 komentarz
U mnie dynia również króluje… już zjadłam ich 7 xD