fbpx

Gulasz curry z dynią, soczewicą czerwoną, papryką i natką pietruszki

by Kucharka w baletkach

Gulasz curry z dynią, czerwoną soczewicą, papryką i natką pietruszki zrobiłam bo zamarzył mi się rozgrzewający kociołek pełen warzyw i sezonowej dyni.

Nic więc lepiej nie zaspokoiłoby mojej potrzeby niż właśnie rozgrzewający kojący gulasz. Jest to przepyszne zdrowe danie jednogarnkowe, które można zrobić w 30 minut. Wiem, że takie lubicie, bo moje przepisy na sycące zupy jednogarnkowe jak na przykład wegańska meksykańska zupa z czerwonej fasoli ;)

Gulasz curry z dynią, soczewicą czerwoną i papryką na rozgrzanie

Gulasz curry z dynią, soczewicą czerwoną, papryką i natką pietruszki widok z góry

Dodatkowo, ten wegański gulasz tak bardzo pasuje do zimnych jesiennych wieczorów, kiedy najchętniej nie wychodzilibyśmy spod koca, że ja już wiem, że u mnie w domu będzie robiony regularnie.

Nie ma tu żadnych wymyślnych składników czy zbędnego kombinowania. Jednak, gwarantuję Wam, że takie zestawienie warzyw i przypraw to już wystarczająca recepta na sukces.

Ten dyniowy gulasz curry jest jednym z najlepszych wegańskich gulaszy, które jadłam w życiu. Jest bardzo aromatyczny, sycący, lekko pikantny i niesamowicie smaczny. Bardzo polecam – na jesień sprawdzi się idealnie. Zapraszam :)

Gulasz curry z dynią soczewicą czerwoną, papryką i natką pietruszki

Drukuj
Liczba porcji: 3 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 280 kalorii 12b, 43w, 8t, 4bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 400 g dyni surowej (hokkaido lub zwyczajnej)
  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 2 czerwone papryki
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • świeża posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu skracając czas gotowania o 1-2 minuty. Odstawiamy na bok.
  2. Na natłuszczonej olejem patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę (można dodać też posiekany czosnek).
  3. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, a po 2-3 minutach paprykę. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy soczewicę oraz 2-3 łyżki wody. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw (ok. 15 minut).
  4. Po tym czasie gulasz doprawiamy przyprawami i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dusimy jeszcze 2-3 minuty dodając przecier i 2-3 łyżki wody. Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego :)
Gulasz curry z dynią, soczewicą czerwoną, papryką i natką pietruszki na drewnianej łyżce

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervi 2 października 2019 - 16:29

U mnie dynia również króluje… już zjadłam ich 7 xD

Odpowiedz

Skomentuj

Close