Gulasz meksykański Michoacan, czyli gulasz wołowy z fasolką szparagową

Z racji bakłażanowego tygodnia, po którym zaczęłam Wam słodzić plackami z banana i przepysznym ekspresowym torcikiem, dawno tutaj nie było mięsa. I wbrew temu, co myślą moi znajomi jem mięso, nie dużo, ale czasem po prostu trzeba. A najbardziej je lubię w jakiejś kreatywnej wersji. Dzisiaj mam dla Was cudowny, pikantny i przyjemnie rozgrzewający gulasz meksykański Michoacan, czyli gulasz wołowy z fasolką szparagową. Jeszcze ostatnio widziałam jakieś ostatki tego zielonego warzywa na targu, ja na szczęście sobie trochę zamroziłam w szczycie sezonu i miałam pod ręką ;) Ale można sobie jeszcze poradzić i bez tego. A takie pikantne dania, jakim jest gulasz meksykański Michoacan, czyli gulasz wołowy z fasolką szparagową, na jesień są naprawdę idealne – zdecydowane w smaku, kojące po walce z wiatrem i deszczem (i kapturem włażącym na oczy!) i świetnie nadające się na początek wieczoru po długim dniu. Polecam serdecznie :)

Gulasz meksykański Michoacan, czyli gulasz wołowy z fasolką szparagową

(2 porcje)

~ 1 cebula
~ 400 g wołowiny (u mnie zrazowa extra)
~ 400 g fasolki szparagowej zielonej
~ 1 łyżeczka kminu rzymskiego
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ 1 łyżeczka ostrej papryki (płaska!)
~ 1 łyżeczka oregano
~ 1 łyżeczka czosnku
~ 1 szklanka bulionu (z kostki da radę ;))
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ sól, pieprz
~ oliwa do smażenia
~  ryż/kasza do podania

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy pokrojoną w kostkę wołowinę. Doprawiamy kminem, oregano, czosnkiem i papryką. Smażymy 4-5 minut i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 1-1,5 godziny na średnim ogniu, aż wołowina będzie miękka.

Po tym czasie dodajemy pokrojoną fasolkę i dusimy ponownie 15 minut. Na sam koniec dodajemy przecier, sól i pieprz. Podajemy z ugotowanym ryżem lub kaszą. Smacznego :)

Drukuj



5 thoughts on “Gulasz meksykański Michoacan, czyli gulasz wołowy z fasolką szparagową”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *