fbpx

Izraelska pasta z tuńczyka, jajka i awokado

by Kucharka w baletkach

Zazwyczaj jestem dość nudna jeśli chodzi o kanapki, więc jak już jakieś połączenie mi wpadnie to przez bardzo długi okres nie chce wypaść. Ostatnio na przykład moją ulubioną jest twaróg, awokado posypane solą i pieprzem. Bardzo proste, a takie cudowne <3 Ale stwierdziłam, że może czas na coś nowego i zmieniłam trochę tory na różnorodne pasty. A jest ich tyle! Poszperałam tu i tam i znalazłam naprawdę pyszne i ciekawe połączenia, które na pewno wykorzystam i się podzielę ;> Dzisiaj dla Was izraelska pasta z tuńczyka, jajka i awokado, która jest przepyszna! Muszę powiedzieć, że bardzo udana to kompozycja, tłuste awokado idealnie pasuje do lekko suchego tuńczyka, a parę kropel soku z cytryny, jajko, sól i pieprz sprawiają, że całość smakuje wspaniale! Spróbujcie koniecznie – izraelska pasta z tuńczyka, jajka i awokado jest szybka, smaczna i zdrowa, a na piąteczek idealna :)

Izraelska pasta z tuńczyka, jajka i awokado


~ 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (120 g po odsączeniu)
~ 1 awokado (ok. 120 g miąższu)
~ 2 jajka
~ 1 mała cebulka
~ sól, pieprz
~ sok z 1/2 cytryny

Jajko gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy w drobniutką kosteczkę.

Tuńczyka odsączamy, cebulkę siekamy drobno, a awokado kroimy w kostkę lub rozgniatamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sok z cytryny oraz solidne szczypty soli i pieprzu. Mieszamy i podajemy do pieczywa, jako nadzienie do naleśników czy jako przekąska na krakersach na przykład. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Ervisha 18 marca 2016 - 05:47

Wiesz z kanapkami to wiele osób ma problem :P ja sama już nie mam coś wymyślać ale dzisiaj udało mi się :P Pasty kanapkowe to bardzo fajne rozwiązanie bo można kombinować ze smakami ;)

Odpowiedz
Niemodelka 18 marca 2016 - 14:47

Mam tak samo, przez prawie miesiąc robiłam na podwieczorek sobie kanapkę z sosem żurawinowym, serem pleśniowym i mięskiem, a teraz już nie mogę patrzeć na takie połączenie smaków. Chętnie spróbuję Twoją wersję :)

Odpowiedz
Jud 19 marca 2016 - 16:10

Super pomysł na dodatek do kanapki :)

Odpowiedz
strasznie smaczne 25 czerwca 2016 - 09:50

Ciekawa pasta. Byłam dwa lata temu w Jerozolimie i zakochałam się w jej kuchni, zapachach, kolorach, targu…tam nawet powietrze inaczej pachnie!

Odpowiedz

Skomentuj

Close