Gdybym miała dać tylko jedną złotą radę, jak zdrowiej się odżywiać, to byłoby – jeść więcej warzyw i owoców.
Ja sama jestem warzywnym potworem i upycham warzywa, gdzie się tylko da. Jednak, spokojnie – nie trzeba jeść nie wiadomo ile, żeby organizm był zadowolony. Najważniejsze to pamiętać o przynajmniej 5 porcjach dziennie, a jak już się rozwarzywujesz i rozowocujesz, to będziesz dodawać więcej z własnej woli i chęci ;)
Jednak właśnie to warzywowanie i owocowanie nie jest wcale tak łatwym zadaniem. Wiele osób ma bowiem problem ze zwiększeniem ilości roślin w diecie. Przygotowałam więc dla Ciebie 5 prostych porad, jak jeść więcej warzyw i owoców i cieszyć się lepszym samopoczuciem i zdrowiem.
Jak jeść więcej warzyw i owoców
1# Nie wszystko od razu
Jedzenie większej ilości warzyw i owoców to nawyk, który trzeba sobie wyrobić. Jednak, każdy nawyk potrzebuje czasu, aby się zakorzenić.
Daj więc sobie czas i nie narzucaj na siebie nadmiernej presji, a zmiany wdrażaj stopniowo. Kup sobie, na przykład, sałatę i paprykę do kanapek, kapustę pekińską do surówki na obiad lub brokuł do zupy krem, ale nie rób od razu napadu na lokalny warzywniak ;)
2# Szukanie ulubionych połączeń i smaków
Jeżeli chcesz na stałe wprowadzić więcej warzyw i owoców do diety, to warto znaleźć warzywa, owoce i ich połączenia, które Tobie smakują i do których z przyjemnością będziesz wracać.
Najlepiej więc potraktować to jako małą zabawę. Można próbować różnych gatunków owoców i warzyw, poszukać fajnych przepisów albo nawet wypróbować na kilka dni diety opartej na roślinach, jak na przykład dieta warzywno-owocowa. Taka dieta bowiem w stosunkowo krótkim czasie pokaże wiele ciekawych przepisów, połączeń i pomoże sprawdzić, które warzywa i owoce są Twoimi ulubionymi.
3# Miksowanie – zupy kremy i koktajle
Zupy kremy i koktajle owocowo-warzywne, które często występują w dietach warzywno-owocowych, to najbardziej efektywne metody na przemycenie większej ilości warzyw i owoców do diety (o czym zapewne wie wiele rodziców ;)).
Słodki koktajl na bazie banana z dodatkiem szpinaku jest naprawdę pyszny, a to również bezbolesny sposób dodanie zielonych liści do diety. Podobnie z zupami typu krem – na porcję potrafi przypaść nawet 0,5 kg warzyw, a ich umiejętne połączenie i podanie z prażonymi pestkami dyni czy słonecznika smakuje cudownie.
4# Owoce i warzywa do każdego posiłku
Dorzucanie roślin do każdego posiłku to jeden z najłatwiejszych sposobów, żeby jeść więcej warzyw i owoców. Jeżeli zadbasz o to, żeby w każdym posiłku znalazło się warzywo lub owoc, możesz zjeść ich naprawdę sporo w ciągu dnia.
Dodanie do kanapek plasterków pomidora czy pasków papryki, kawałków owoców do placków czy podanie sałatki do spaghetti bolognese, powinno stać się oczywistością. W ten sposób posiłki staną się nie tylko zdrowsze, się również bardziej sycące.
5# Korzystaj z mrożonek
W zabieganej codzienności, często brak czasu na większe zakupy i dodanie warzyw do kolacji czy obiadu. Warto więc zawczasu zaopatrzyć się w mrożonki, które zawsze będą pod ręką. Zazwyczaj warzywa mrożone są w sezonie i prawie nie tracą wartości odżywczych. Są więc pełnowartościowe i warto włączyć je do codziennej diety, ułatwić sobie życie i w łatwy sposób zwiększyć ilość warzyw w diecie.
1 komentarz
Bardzo trafne porady. Wiosna to idealny czas na urozmaicenie roślinnej diety.