fbpx
Home Ciacha Wegański mazurek z czekoladowym kremem z nerkowców bez cukru – przepyszny zdrowy fit mazurek bez nabiału, cukru i jajek

Wegański mazurek z czekoladowym kremem z nerkowców bez cukru – przepyszny zdrowy fit mazurek bez nabiału, cukru i jajek

by Kucharka w baletkach

Mazurki nie pojawiały się u nas w Wielkanoc zawsze i dopiero ja wprowadziłam tą tradycję kilka lat temu i bardzo się przyjęła. W mojej rodzinie generalnie uwielbia się ciasta oparte na cieście kruchym jak pleśniak czy kruche tarty z owocami, więc wprowadzenie wielkanocnych mazurków przeszło bardzo gładko i się cudownie przyjęło, a ja co roku mogę trochę zaszaleć. I zawsze piekę przynajmniej trzy i jeden dodatkowy, zazwyczaj bezcukrowy, który okazuje się równie chętnie jedzony jak te z cukrem. I właśnie w tym roku na ten dodatkowy czwarty wymyśliłam sobie wegański mazurek z czekoladowym kremem z nerkowców. Jako spód wykorzystałam znany i kochany orzechowy spód z masła orzechowego z wegańskiego mazurka z daktylami, a krem jest na bazie nerkowców i daktyli, dzięki którym wychodzi idealnie słodki i kremowy. Naprawdę cudowny zdrowy fit mazurek, który idealnie sprawdzi się dla wegan, dla osób ograniczających nabiał lub po prostu dla ludzi, którzy uwielbiają pyszne ciasta ;) Zapraszam – wegański mazurek z czekoladowym kremem z nerkowców bez cukru przed Wami :)

Drukuj

Wegański mazurek z czekoladowym kremem z nerkowców bez cukru

Liczba porcji: 12 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 270 kalorii, 9B, 23W, 16T, 2 bł (w gramach)

SKŁADNIKI

Spód:

  • 200 g masła orzechowego gładkiego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 6-8 łyżek mleka roślinnego
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Krem czekoladowy z nerkowców:

  • 100 g suszonych daktyli
  • 100 g nerkowców
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka roślinnego
  • 70 g płatków migdałów

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Masło orzechowe mieszamy energicznie z syropem klonowym i mlekiem. Dodajemy mąkę, sodę i sól. Wyrabiamy na ciasto.
  3. Wrzucamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy na płaski placek w kształcie elipsy z lekko grubszymi bokami.
  4. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 13-15 minut, aż się ładnie zarumieni Wyjmujemy i studzimy.

Krem czekoladowy z nerkowców:

  1. Nerkowce zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny.
  2. Daktyle również zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut.
  3. Nerkowce i daktyle dokładnie odsączamy i osuszamy.
  4. Dodajemy kakao i mleko. Miksujemy blenderem na gładką jednolitą masę.
  5. Masę wykładamy równomiernie na mazurka.
  6. Płatki migdałowe podprażamy na patelni na średnim ogniu uważając, żeby ich nie przypalić, a tylko ładnie zarumienić. Wysypujemy równomiernie na wierzch mazurka.
  7. Odstawiamy na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc i podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close