fbpx

Wegański mazurek z czekoladowym kremem z nerkowców bez cukru – przepyszny zdrowy fit mazurek bez nabiału, cukru i jajek

by Kucharka w baletkach

Wegański mazurek z czekoladowym kremem z nerkowców bez cukru to idealny fit mazurek na Wielkanoc.

Mazurki nie pojawiały się u nas w Wielkanoc zawsze. Dopiero ja wprowadziłam tą tradycję kilka lat temu i bardzo się przyjęła. W mojej rodzinie generalnie uwielbia się ciasta oparte na cieście kruchym jak pleśniak czy kruche tarty z owocami. Wprowadzenie więc wielkanocnych mazurków przeszło bardzo gładko i się cudownie przyjęło.

Dodatkowo, ja co roku mogę trochę zaszaleć. I zawsze piekę przynajmniej trzy i jeden dodatkowy. Ten ostatni jest zazwyczaj bezcukrowy, który okazuje się równie chętnie jedzony jak te z cukrem.

Wegański mazurek z czekoladowym kremem z nerkowców bez cukru to idealny fit mazurek bez nabiału, cukru i jajek

Wegański mazurek z czekoladowym kremem od góry

W tym roku na ten dodatkowy czwarty wymyśliłam sobie roślinny mazurek z czekoladowym kremem z nerkowców.

Jako spód wykorzystałam znany i kochany orzechowy spód z masła orzechowego z wegańskiego mazurka z daktylami. Krem natomiast jest na bazie nerkowców i daktyli, dzięki którym wychodzi idealnie słodki i kremowy.

To naprawdę cudowny zdrowy fit mazurek, który idealnie sprawdzi się dla wegan, dla osób ograniczających nabiał lub po prostu dla ludzi, którzy uwielbiają pyszne ciasta. Dla mnie to wręcz mazurek idealny, który wybiorę dużo chętniej niż jakikolwiek tradycyjny z kajmakiem.

Zapraszam – beznabiałowy mazurek z czekoladowym kremem z nerkowców bez cukru przed Wami :)

Drukuj

Wegański mazurek z czekoladowym kremem z nerkowców bez cukru

Liczba porcji: 12 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 270 kalorii, 9B, 23W, 16T, 2 bł (w gramach)

SKŁADNIKI

Spód:

  • 200 g masła orzechowego gładkiego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 6-8 łyżek mleka roślinnego
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Krem czekoladowy z nerkowców:

  • 100 g suszonych daktyli
  • 100 g nerkowców
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka roślinnego
  • 70 g płatków migdałów

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Masło orzechowe mieszamy energicznie z syropem klonowym i mlekiem. Dodajemy mąkę, sodę i sól. Wyrabiamy na ciasto.
  3. Wrzucamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy na płaski placek w kształcie elipsy z lekko grubszymi bokami.
  4. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 13-15 minut, aż się ładnie zarumieni Wyjmujemy i studzimy.

Krem czekoladowy z nerkowców:

  1. Nerkowce zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny.
  2. Daktyle również zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut.
  3. Nerkowce i daktyle dokładnie odsączamy i osuszamy.
  4. Dodajemy kakao i mleko. Miksujemy blenderem na gładką jednolitą masę.
  5. Masę wykładamy równomiernie na mazurka.
  6. Płatki migdałowe podprażamy na patelni na średnim ogniu uważając, żeby ich nie przypalić, a tylko ładnie zarumienić. Wysypujemy równomiernie na wierzch mazurka.
  7. Odstawiamy na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc i podajemy. Smacznego :)
Wegański mazurek z czekoladowym kremem z boku
Wegański mazurek z czekoladowym kremem kawałek

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close