fbpx

Tarta jaglana z ricottą, bobem i szynką parmeńską

by Kucharka w baletkach

Tarta jaglana z ricottą, bobem i szynką parmeńską to wyraz mojego zauroczenia bobem.

Nawet przesadnie tego nie planując, bób stał sie w tym roku moim ulubieńcem. Ostatnio nie ma dnia bez bobu. Dodatkowo, przypływ inspiracji na przepisy z bobem jest tak ogromny, że boję się, że nie podzielę się z Wami wszystkimi przed zakończeniem sezonu

Jednak, postaram się, żeby to się nie stało, ale ubezpieczcie się w trochę mrożnego ;)

Dzisiaj mam dla Was tartę jaglaną. Taka tarta z kaszy jaglanej gości u mnie ostatnio w każdym tygodniu. Jednak, tym razem to tarta jaglana z ricottą, bobem i szynką parmeńską, czyli idealne zestawienie smaków.

Tarta jaglana z ricottą, bobem i szynką parmeńską w całości

Tarty z ricottą zamiast śmietany, jak tarta z dyniowym nadzieniem, to wciąż moje ulubione. Co więcej, ricotta świetnie pasuje do bobu i szynki parmeńskiej. Cała tarta to naprawdę finezja smaków – sam spód jest bardzo delikatny, szynka dodaje wędzonej nuty, a bób mięsistości i sytości.

Ja robiłam tartę z pół porcji ze względu na brak większej tortownicy lub keksówki. Jednak, przepis podaję już na tradycyjna wielkość. Zapraszam – tarta jaglana z ricottą, bobem i szynką parmeńską przed Wami :)

Tarta jaglana z ricottą, bobem i szynką parmeńską

Drukuj
Liczba porcji: 4 (tortownica o średnicy 22 cm lub 1 duża keksówka 30×11 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 275 kalorii 18b, 38w, 13t, 7bł na porcję
Ocena 4.5/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

Tarta:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 50 g mąki pełnoziarnistej/gryczanej
  • 1 jajko
  • spora szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g bobu
  • 5 plastrów szynki parmeńskiej (ok. 80 g)
  • 1 jajko
  • 100 g ricotty
  • 1 garść rukoli
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Tarta:

  1. Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  3. Miksujemy z jajkiem na gładką masę. Dodajemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy łyżką i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub keksówki.
  4. Wilgotną łyżką rozsmarowujemy, a wilgotnymi dłońmi wylepiamy boki i formujemy tartę (nie przejmujcie się, że będzie kleista i nie będzie można jej idealnie wygładzić, taka to już masa - po upieczeniu wszystko będzie już pięknie).
  5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.

Nadzienie:

  1. Bób gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10 minut. Odstawimy i lekko studzimy. Obieramy z łupinek.
  2. Na spodzie podpieczonej tarty układamy 2 plastry szynki parmeńskiej, a na nich równomiernie rozkładamy bób (już bez łupinek oczywiście ;)).
  3. Jajko wbijamy do szklanki i mieszamy widelcem, żeby żółtko i białko się połączyły. Dodajemy ricottę, sól, pieprz. Dokładnie i energicznie mieszamy, żeby wszystko się połączyło. Przelewamy równomiernie na wierzch tarty (żeby polać nią cały bób). Na wierzchu układamy pozostałe plastry szynki parmeńskiej.
  4. Tartę wkładamy ponownie do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut, posypujemy rukolą, a następnie porcjujemy. Smacznego :)

Kawałek tarty jaglanej z ricottą, szynką parmeńską i bobem

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ervisha 5 lipca 2018 - 16:37

A ja nadal nie zrobiłam tarty :P
Co do bobu to mnie jego smak nie oczarował ;P

Odpowiedz
Justyna 5 lipca 2018 - 18:21

Zapowiada się bardzo smacznie! :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close