Łatwe ciasto z borówkami i kruszonką to następstwo bardzo sezonowego ciasta z rabarbarem i kruszonką.
Mam wrażenie, że kiedyś je niewystraczająco doceniałam. Jako dziecko byłam wielką fanką słodkich ciast typu 3 bit czy snikers. Dopiero, kiedy dojrzałam i zaczęłam piec ciasta na bazie masła, zrozumiałam, jakie one są pyszne.
Zaczęły się wtedy u nas pojawiać tarty z budyniem i malinami i cudownie kruche ciasta. Całkowicie wyrzuciłam margarynę ze wszystkich naszych wypieków, zastępując je masłem i od razu weszły na nowe wyżyny.
Siła więc tkwi w prostocie, ale też w maśle. Nie warto więc go tutaj zastępować margaryną. Samo ciasto zyskuje pyszny maślany smak, a kruszonka nie tylko smak, ale też idealną kruchość i miękkość.
Łatwe ciasto z borówkami idealne na piknik i na podwieczorek w lato
To ciasto z borówkami można zrobić też w wersji z jagodami. Wtedy smakowo będzie bardzo przypominać jagodziankę. A przecież każdy z nas je kocha ;)
Takie maślane ciasto świetnie też smakuje z lodami waniliowymi lub jogurtem. Jednak, już same w sobie jest naprawdę pyszne i nada się na letni podwieczorek lub piknik. Pozostaje długo świeże, dużo dłużej niż ciasta drożdżowe. Jednak, jestem pewna, że nie tylko u mnie nie przetrwa więcej niż 2 dni ;)
Borówki amerykańskie po upieczeniu zyskują też nieco inny smak niż na surowo. Są nieco słodsze i bardziej soczyste, a jedząc ciasto puszczają sok, który cudownie łączy się z maślano-słodką resztą. Jest to bardzo niepozorne ciasto, ale zapewniam, że przecudowne.
Jego wielką zaletą jest też łatwy i szybki przepis. Nie trzeba oddzielać żółtek, ubijać białek na pianę czy ubijać masła. Przygotowanie ciasta to jedna duża miska, kruszonka druga, a najbardziej skomplikowaną czynnością jest rozbicie jajek tak, żeby skorupka nie trafiła do ciasta ;) Jestem pewna, że nawet początkujący poradzą sobie z tym ciastem.
Zapraszam :)
SKŁADNIKI
- 250 g borówek amerykańskich
Ciasto:
- 60 g prawdziwego masła
- 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g pitnego jogurtu naturalnego (u mnie skyr)
Kruszonka:
- 40 g prawdziwego masła
- 80 g mąki pszennej
- 40 g cukru
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Masło ucieramy w mikserze z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy resztę składników i miksujemy krótko do połączenia.
- Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Na wierzch wysypujemy równomiernie borówki.
Kruszonka:
- Mąkę i masło umieszczamy w misce i mieszamy jak ciasto na zacierki (najpierw można łyżką, a potem już dłońmi).
- Dosypujemy cukier i ponownie mieszamy tworząc grudki.
- Kruszonkę wysypujemy na wierzch ciasta.
- Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 50 minut, aż kruszonka będzie lekko zarumieniona, a patyczek suchy po sprawdzeniu. Wyjmujemy, studzimy i podajemy. Smacznego :)
2 komentarze
Dzień dobry,
Chciałam się podpytać czy zamiast mąki pszennej można użyć pełnoziarnistej lub jaglanej? Jakie inne owoce można użyć i wakiej ilości?
Dzień dobry :) Z inną mąką może nie być tak puszyste, ale jeśli miałabym wybierać to użyłabym pełnoziarnistej lub ewentualnie orkiszowej. Jeśli chodzi o owoce to próbowałam z rabarbarem, ale świetnie sprawdzą się też maliny, śliwki, brzoskwinie