fbpx

Kasza bulgur z kurczakiem, szparagami, pieczarkami i parmezanem

by Kucharka w baletkach

Poniedziałki nie rozpieszczają, więc nie komplikując spraw mam dzisiaj dla Was przepyszny, jednogarnkowy i jednopatelniowy, obiad, który spokojnie można zrobić w dużej porcji i mieć lunch do pracy czy na uczelnię na kilka dni – kasza bulgur z kurczakiem, szparagami, pieczarkami i parmezanem przed Wami. Sezon na szparagi w pełni, a dzisiaj chciałam pokazać je Wam w bardzo prostej formie, która jednocześnie jest jednym z moich ulubionych obiadów. Bardzo prosty, może niezbyt efektowny, ale za to jaki pyszny. Delikatne szparagi, mięciutki kurczak, sprężyste smakowite pieczarki wyraziste lekko cierpkie szparagi i ostry parmezan – tutaj wszystko jest w jakimś celu, a razem tworzy przepyszny zdrowy obiad. Kasza bulgur z kurczakiem, szparagami, pieczarkami i parmezanem to jedna z moich bardziej udanych wariacji na temat kaszy z mięsem, warzywami i serem, bo choć to bardzo dowolna forma to łatwo nie do końca odpowiednio skomponować składniki. Taka mieszanka na pewno każdego zadowoli ;-)

Kasza bulgur z kurczakiem, szparagami, pieczarkami i parmezanem

(2 porcje)

~ 100-150 g kaszy bulgur
~ 1 cebula
~ 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 200 g)
~ 200 g szparagów zielonych
~ 300 g pieczarek
~ 50 g suszonych pomidorów
~ 50 g parmezanu
~ 1 garść natki pietruszki świeżej
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju

Od szparagów odcinamy lub odrywamy twarde końcówki. Myjemy i suszymy.Pieczarki kroimy w plasterki, a suszone pomidory siekamy.

Kaszę bulgur gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na ostatnie 5 minut gotowania wrzucamy przygotowane szparagi. Odcedzamy, a szparagi odstawiamy na bok, żeby lekko przestygły.

Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy posiekanego w kosteczkę kurczaka. Smażymy 2-3 minutki i doprawiamy paprykami, czosnkiem, solą i pieprzem. Smażymy jeszcze 2 minutki i dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Zmniejszamy na ogień na średni i dusimy do miękkości pieczarek. Wrzucamy suszone pomidory i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi (zostawiając kilka główek do ozdoby na wierzch ;-)). Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dusimy 2-3 minutki i dodajemy ugotowaną kaszę. Dokładnie mieszamy dolewając 2-3 łyżki wody. Dodajemy starty parmezan i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby. Mieszamy do roztopienia sera. Podajemy ciepłe. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

5 komentarzy

Ervi 20 maja 2019 - 17:37

Na pewno smaczne danie, chociaż nie dla mnie ;)

Odpowiedz
Ervi 21 maja 2019 - 07:50

U siebie zadałam pytanie odnośnie komiksów ;)

Odpowiedz
Monia 23 czerwca 2021 - 11:03

Pyszne :)
Zastąpiłam bulgur pęczakiem bo tylko ta kasza została w domu a na koniec doprawiłam ciemnym sosem sojowym i dodałam resztę fasolki szparagowej zalegającej w zamrażalniku ;) Mimo zmian wyszło rewelacyjne. Myślę, że to fajny bazowy przepis! Dziękuję :)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 23 czerwca 2021 - 14:20

Nie ma za co! Super i bardzo podoba mi się własna inwencja twórcza <3 Cieszę się, że mój przepis zainspirował i że smakował :) Ja uwielbiam takie jednopatelniowe mieszanki :)

Odpowiedz
Monia 23 czerwca 2021 - 14:39

Ja też kocham takie mieszanki bo są smaczne i najczęściej szybkie w przyrządzeniu :) Na pewno będę szukała kolejnych inspiracji na Twoim blogu :) Trafiłam tu przypadkiem a wydaje mi się, że się rozgoszczę na dłużej :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close