Młoda kapusta z masłem orzechowym i koperkiem

Młoda kapusta już niedługo będzie na wykończeniu, więc jeszcze postaram się szybko wrzucić parę pomysłów na nią :> Dzisiaj mam dla Was mały eksperyment, do którego zainspirowała mnie jakaś gazeta kulinarna. Tam, co prawda była mowa o oleju z orzechów włoskich i innym rodzaju kapusty, ale pomyślałam, że skoro orzechowy aromat wpasowuje się w kapustowe klimaty, to warto spróbować i powstała młoda kapusta z masłem orzechowym i koperkiem. Tradycyjnie taką kapustę najczęściej przygotowuje się ze zwykłym masłem i również jest pyszna, ale taka z orzechową nutką to zawsze coś nowego i równie smacznego. Zapraszam serdecznie, na pewno nie pożałujecie, młoda kapusta z masłem orzechowym i koperkiem to bardzo oryginalny i smaczny dodatek do obiadu ;)

Młoda kapusta z masłem orzechowym i koperkiem

~ 1 średnia główka młodej kapusty (bez zewnętrznych zniszczonych liści)
~ 1 mała marchewka
~ 1 mały pęczek koperku
~ 1 duża łyżka masła orzechowego
~ 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej

Z młodej kapusty wycinamy głąb, a resztę szatkujemy drobno. Myjemy i wrzucamy do garnka. Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Dorzucamy do kapusty. Mieszamy Wlewamy wodę i włączamy ogień. Dodajemy posiekany koperek. Całość zagotowujemy i gotujemy ok. 15 minut, aż kapusta zmięknie. Następnie odcedzamy wodę. Kapustę doprawiamy vegetą i dodajemy masło orzechowe. Dokładnie mieszamy, żeby się roztopiło i rozeszło po całości. Podajemy jako dostawkę (u mnie z pieczoną piersią z kurczaka i frytkami ;)). Smacznego!

Drukuj



5 thoughts on “Młoda kapusta z masłem orzechowym i koperkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *