fbpx

Dyniowe placki z hummusu – ekspresowe, łatwe i pyszne

by Kucharka w baletkach

Hummus to moja ulubiona pasta i chociaż wszelkie inne pastowe wymysły typu pasta z bobu czy pasta z fasolki szparagowej są supersmaczne i je uwielbiam, to król jest tylko jeden. Moja mama zawsze zamawia wielką miskę, kiedy tylko pojawiam się w domu i zawsze cała znika od razu niezależenie od tego, ile ciecierzycy użyłam ;-) Ja uwielbiam też podawać hummus na imprezach, bo wszyscy go uwielbiają, a świetnie pasuje jako dip do marchewek czy papryk. Ale ostatnio wpadłam na dość ciekawy pomysł, kiedy właśnie po spotkaniu ze znajomymi zostało mi troszkę hummusu w lodówce, miałam też upieczoną dynię i usmażyłam ekspresowe dyniowe placki z hummusu. Choć najpierw pomysł wydawał mi się trochę dziwny, to dyniowe placki z hummusu wyszły naprawdę super. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie, o wyraźnym posmaku ciecierzycy i sezamu przełamanych wyrazistym szczypiorkiem i lekko słodką dynią. Takie dyniowe placki z hummusu to świetny pomysł na zdrowy szybki obiad albo ciepłą kolację, a świetnie pasują do, ukochanego przez wszystkich poza mną, sosu czosnkowego lub nawet pomidorowego. Bardzo polecam – dyniowe placki z hummusu przed Wami :-)

Placki z hummusu

(1 porcja; czas przygotowania: 10 minut)

~ 100 g domowego hummusu (ok. 1/2 porcji z przepisu)
~ ok. 75-80 g puree dyniowego (lub 100 g surowej dyni, najlepiej hokkaido, którą należy upiec i zmiksować blenderem)
~ 1 jajko
~ 1 garść posiekanego szczypiorku
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka oliwy

Hummus mieszamy dokładnie z puree dyniowym. Dodajemy jajko, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Mieszamy.

Patelnię smarujemy oliwą i rozgrzewamy. Zmniejszamy ogień na średni i łyżką nakładamy porcje ciasta tworząc placki. Smażymy z każdej strony po ok. 1-2 minuty ostrożnie przewracając.

Podajemy z sosem czosnkowym, tzatziki lub pomidorowym. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close