fbpx

Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem i koperkiem, czyli pomysł na idealny wegetariański obiad z ziemniakami

by Kucharka w baletkach

Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem i koperkiem to tradycyjne kotlety z jajek obtoczone w bułce tartej i usmażone.

Chociaż pewnie wiele osób zna już ten smak bardzo długo, ja pierwszy raz zrobiłam ten przepis na kotlety jajeczne w tym roku. I też pierwszy raz je jadłam w życiu. W moim rodzinnym domu ani mama ani tata nie wprowadzili tradycji robienia takich kotletów. I dopiero dowiedziałam się o nich z gazetek kulinarnych.

Miałam już je zamiar zrobić jakiś czas, ale jakoś nigdy nie mogłam się zebrać. Liczyłam czasem, że po wielkanocnym śniadaniu zostanie co nieco i będzie to świetny sposób na wykorzystanie jajek na twardo. Jednak, w ramach Wielkanocy powstają też inne pyszne potrawy, które potem się dojada kilka dni. I niestety już potem ma się ochotę na coś lżejszego ;)

Jednak, w końcu miałam gości na obiad i brak mięsa w lodówce. A że chciałam zrobić coś w stylu tradycyjnego polskiego obiadu z ziemniakami z koperkiem i mizerią, to padło na kotlety jajeczne ze szczypiorkiem i koperkiem.

Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem i koperkiem, czyli wegetariański obiad na piątek i nie tylko

Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem i koperkiem

Ten przepis na panierowane kotlety z jajek to oczywiście przepis podstawowy. Jako, że były to moje pierwsze kotlety jajeczne, postawiłam na bazowość. Jednak, już przy kolejnych warto dodać co nieco od siebie. Można zrobić kotlety jajeczne z serem, kotlety jajeczne z pieczarkami, czy nawet dietetyczne kotlety jajeczne z piekarnika.

Jednak, już sam przepis podstawowy jest naprawdę smaczny. Ważne jest tutaj, żeby dobrze roznieść jajka widelcem i raczej nie polecałabym tutaj blendera. Choć będą się pięknie trzymały jak wszystko razem zmiksujemy, to już bez tego się nie rozpadają. A kawałki ugotowanego jajka tu i ówdzie sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Takie przynajmniej mam wrażenie. I zresztą nie tylko ja ;)

Takie kotlety jajeczne świetnie też smakują na drugi dzień. Można znowu podać je do gotowanych ziemniaków z koperkiem i mizerią, ale też świetnie nadadzą się na kanapkę. Albo po prostu jako przekąska z keczupem na wierzchu (dla mnie to już brzmi jak coś co jadłabym w dzieciństwie).

Dodatkowo, myślę, że takie kotlety z jajek to idealny wegetariański obiad kompromis dla jaroszy i mięsożerców na tradycyjny rodzinny obiad. Są smaczne, chrupiące i sycące, a wegetariańskie i pozbawione zamienników mięsa (które często nie przypadają do gustu mięsożercom, przynajmniej tym w moim otoczeniu ;)).

Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem i koperkiem

Drukuj
Liczba porcji: 8 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 180 kalorii 7 g białka, 10 g węglowodanów, 11 g tłuszczy na porcję
Ocena 5.0/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 garść posiekanego koperku
  • 1 garść posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki (ok. 20 g) + 80 g bułki tartej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. W rondelku zagotowujemy wodę i ostrożnie wkładamy jajka. Gotujemy je 10 minut. Odlewamy gorąca wodę, zalewamy zimną, a po chwili obieramy ze skorupek. Studzimy.
  2. Ostudzone jajka wrzucamy do miski i dokładnie rozgniatamy widelcem. Wrzucamy surowe jajko, 2 łyżki bułki tartej, koperek, szczypiorek, sól, pieprz. Mieszamy bardzo dokładnie.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej (wlewamy tyle, żeby przykrył całą powierzchnię patelni). Zmniejszamy ogień na średni.
  4. Na płaskim talerzu wysypujemy resztę bułki tartej. Łyżką nabieramy porcje masy jajecznej, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i układamy na rozgrzanym oleju. Smażymy pod przykryciem z każdej strony po ok. 2-3 minuty. Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby lekko odsączyć je z oleju.
  5. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i mizerią. Smacznego :)

Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem i koperkiem

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close