Kruche ciasteczka – smak z dzieciństwa

Słodycze nieodłącznie kojarzą się z beztroskim dzieciństwem i jestem pewna, że każdy z nas ma na pewno ulubione słodycze z dzieciństwa, które przygotowywała mu mama, babcia albo podawała Pani z lokalnego sklepu spożywczego ;-)

Ja, choć nie mam żadnego ciasta i deseru, którą gotowała mi mama czy babcia (może poza puddingiem z kaszą manną, którego do dzisiaj nie lubię ;-)), to mam jeden wypiek, który zagościł w moim sercu na całe życie i przez który jestem absolutną minimalistką jeżeli chodzi o słodycze, czyli maślane kruche ciasteczka.

Pamiętam, że, dopóki ja nie wkroczyłam do kuchni, tata kupował wielkie kilkukilagramowe kartony kruchych maślanych ciastek, które leżały najpierw w kuchni, a potem mama zaczęła je chować, bo zdecydowanie za szybko dawaliśmy sobie z nimi radę ;-)

Jednak, to właśnie te kruche ciasteczka to dla mnie już na zawsze smak beztroskiego dzieciństwa i to one sprawiły, że już od najmłodszych lat, znałam potęgę masła w wypiekach (które nie może być zastępowane margaryną!) i idealną kruchość ciasteczek.

Najlepsze kruche ciastka są słodkie, kruszące się, a jednocześnie rozpływające na języku, z wyraźną nutką masła i absolutnie uzależniające. A dodatkowo, istnieje już tyle rodzajów kruchych ciasteczek, że niemożliwe, żeby nie znaleźć czegoś dla siebie.

Rodzaje kruchych ciasteczek

Maślane kruche ciasteczka

Darmowe zdjęcie z galerii z ciastka, cukier, eid
Maślane kruche ciasteczka

Wersja podstawowa kruchych ciasteczek to oczywiście zwykłe maślane kruche ciasteczka w różnych kształtach bez żadnej polewy czy posypki. Dla mnie absolutny numer 1, bo już same ciasteczka smakują tak cudownie, że nie potrzeba im przecież żadnych dodatków ;-)

Kruche ciasteczka z maszynki

Kruche Ciasteczka, Język Pomarańczowy
Kruche ciasteczka z maszynki

Kruche ciasteczka z maszynki to kolejne bardzo tradycyjne, wciąż robione w wielu domach ciasteczka, które dzięki maszynce mogą uzyskać ładne żłobienia. Często polewane są polewą czekoladową po upieczeniu, ale to oczywiście niekonieczne ;-)

Kruche ciasteczka z cukrem

Darmowe zdjęcie z galerii z ciastka, cukier, domowej roboty
Kruche ciasteczka z cukrem

Dla niektórych same w sobie ciasteczka kruche są za mało słodkie, więc wolą je jeść posypane posypką cukrową, która nie tylko dodaje słodyczy, ale też przyjemnej chrzęszczącej między zębami chrupkości cukru.

Jeżeli chcecie zrobić idealne kruche ciasteczka z cukrem, to koniecznie zobaczcie przepis na https://uczymyjakslodzic.pl/kruche-ciasteczka-z-cukrem-jak-zrobic-je-w-domu/.

Kruche ciasteczka z marmoladą

Darmowe zdjęcie z galerii z brązowy, ceramika, ciastka
Kruche ciasteczka z marmoladą

Kruche ciasteczka z marmoladą, czyli kruche ciasteczka z małym oczkiem marmolady, zazwyczaj różanej, na środku. Czasem polewane od spodu i z wierzchu polewą czekoladową i pięknie prezentujące się na stole.

Magdalenki

stainless steel fork beside of sliced lemons
Magdalenki

Magdalenki to kruche ciasteczka o charakterystycznym muszelkowatym kształcie wywodzące się z Francji. Piękne, maślane, kruche, często posypywane cukrem pudrem przed podaniem.

Czekoladowe kruche ciasteczka

Czekoladowe kruche ciasteczka

Czekoladowe kruche ciasteczka to idealna propozycja dla czekoladoholików, bo ciasto kruche wzbogacone jest o kakao. Często kakao dodaje się tylko do połowy kruchej masy, żeby wytworzyć piękne wzory na ciasteczkach.

Kruche ciasteczka typu digestive

round biscuits on white surface
Kruche ciasteczka typu digestive

Kruche ciasteczka typu digestive są bardzo popularne w Wielkiej Brytanii i są to po prostu kruche ciasteczka pełnoziarniste, które je się do popołudniowej herbaty albo przygotowuje się z nich spody do ciast.

Jak widać, istnieje wiele rodzajów kruchych ciasteczek, więc każdy na pewno może znaleźć swoją ulubiona wersję kruchych ciasteczek. Warto jednak znać podstawowy najprostszy przepis na kruche ciasteczka maślane, który może być Waszą bazą do dalszych eksperymentów.

Najprostsze kruche ciasteczka maślane – przepis

brown cookies in black ceramic bowl

(ok. 30 ciasteczek)

  • 125 g masła zimnego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masło siekamy szybko z mąką. Dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Szybko wyrabiamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 60 minut.

Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Odrywamy kawałeczki ciasta wielkości ok. 1 łyżeczki i w dłoniach formujemy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie trzeba bardzo luźno). Pieczemy ok. 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *