fbpx

Fit gofry twarogowe – łatwe, szybkie i zdrowe

by Kucharka w baletkach

Fit gofry twarogowe to gofry, które ostatnio pojawiają się u mnie najczęściej.

Jeżeli obserwujecie mnie na Instagramie, to wiecie, że kupiłam mini gofrownicę. Wychodzą z niej najpiękniejsze urocze okrągłe gofry. Jednak, obiektywnie nie była warta swojej zawyżonej ceny biorąc pod uwagę swoją niepraktyczność ;)

Był to jednak treat yourself day (czy ktoś tu ogląda Parks and recreation? ;))i nie mogłam jej nie kupić. Na pierwszy rzut poszły moje ukochane gofry dyniowe i gofry bananowe. Jednak bardzo szybko na śniadanie wymyśliłam sobie niskotłuszczowe gofry twarogowe.

Fit gofry twarogowe, czyli mini serniczki z gofrownicy

Fit gofry twarogowe jedna sztuka bez dodatków

Fit gofry z twarogu okazały się dużo mniej problematyczne i łatwiejsze niż placki twarogowe. Na patelni często trudno je przewracać, żeby ich nie rozwalić i nie mieć twarogowej jajecznicy ;) Ja już nie raz nie dwa przy smażeniu placków z twarogu byłam bardzo zła. Warto więc wybierać sprawdzony twaróg ;)

Natomiast gofry twarogowe spokojnie pieką się w gofrownicy. Wychodzą bez problemu, są chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku, troszkę przypominają sernik, a z owocami smakują po prostu najlepiej. Ten przepis na gofry z twarogu jest naprawdę super szybki i przyjemny do zrobienia.

Mam nadzieję, że będziesz z niego korzystać w poranki i wieczory, bo wiadomo, że na koniec dnia czasem każdy z nas potrzebuje nieco słodyczy ;)

A jeżeli potrzebujesz jeszcze więcej przepisów na fit gofry na słodko, wytrawnie lub gofry deserowe zachęcam do zakupu mojego e-booka :)

Drukuj

Fit gofry twarogowe

Liczba porcji: 4 sztuki Czas przygotowania: Wartości odżywcze 130 kalorii, 12b, 10w, 5t (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 200 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej / pełnoziarnistej / jaglanej (ok. 30 g)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego / miodu / erytrolu / cukru
  • solidna szczypta cynamonu
  • do podania dodatkowo: jogurt naturalny, owoce (borówki, maliny, śliwki), masło orzechowe, nutella

PRZYGOTOWANIE

  1. Twaróg mieszamy z jajkami, mąką, wybranym słodzidłem (nie musicie go dodawać, a potem po prostu podać gofry z czymś słodkim, bo same w sobie nie są słodkie ;-)) i cynamonem.
  2. Lekko natłuszczamy gofrownicę (najlepiej delikatnie wacikiem, ale dobrej jakości sprzęt czasem nawet tego nie potrzebuje ;-)), a następnie porządnie ją rozgrzewamy.
  3. Masę dzielimy na 4 części i umieszczamy pierwszą w gofrownicy piekąc gofry ok. 2-3 minuty delikatnie podnosząc wieczko i sprawdzając czy gofry się już przepiekły i odchodzą swobodnie od gofrownicy.
  4. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego :)
Fit gofry twarogowe z jogurtem i borówkami

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close