Fit gofry twarogowe to gofry, które ostatnio pojawiają się u mnie najczęściej.
Jeżeli obserwujecie mnie na Instagramie, to wiecie, że kupiłam mini gofrownicę. Wychodzą z niej najpiękniejsze urocze okrągłe gofry. Jednak, obiektywnie nie była warta swojej zawyżonej ceny biorąc pod uwagę swoją niepraktyczność ;)
Był to jednak treat yourself day (czy ktoś tu ogląda Parks and recreation? ;))i nie mogłam jej nie kupić. Na pierwszy rzut poszły moje ukochane gofry dyniowe i gofry bananowe. Jednak bardzo szybko na śniadanie wymyśliłam sobie niskotłuszczowe gofry twarogowe.
Fit gofry twarogowe, czyli mini serniczki z gofrownicy
Fit gofry z twarogu okazały się dużo mniej problematyczne i łatwiejsze niż placki twarogowe. Na patelni często trudno je przewracać, żeby ich nie rozwalić i nie mieć twarogowej jajecznicy ;) Ja już nie raz nie dwa przy smażeniu placków z twarogu byłam bardzo zła. Warto więc wybierać sprawdzony twaróg ;)
Natomiast gofry twarogowe spokojnie pieką się w gofrownicy. Wychodzą bez problemu, są chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku, troszkę przypominają sernik, a z owocami smakują po prostu najlepiej. Ten przepis na gofry z twarogu jest naprawdę super szybki i przyjemny do zrobienia.
Mam nadzieję, że będziesz z niego korzystać w poranki i wieczory, bo wiadomo, że na koniec dnia czasem każdy z nas potrzebuje nieco słodyczy ;)
A jeżeli potrzebujesz jeszcze więcej przepisów na fit gofry na słodko, wytrawnie lub gofry deserowe zachęcam do zakupu mojego e-booka :)
SKŁADNIKI
- 200 g zmielonego twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej / pełnoziarnistej / jaglanej (ok. 30 g)
- 1 łyżeczka syropu klonowego / miodu / erytrolu / cukru
- solidna szczypta cynamonu
- do podania dodatkowo: jogurt naturalny, owoce (borówki, maliny, śliwki), masło orzechowe, nutella
PRZYGOTOWANIE
- Twaróg mieszamy z jajkami, mąką, wybranym słodzidłem (nie musicie go dodawać, a potem po prostu podać gofry z czymś słodkim, bo same w sobie nie są słodkie ;-)) i cynamonem.
- Lekko natłuszczamy gofrownicę (najlepiej delikatnie wacikiem, ale dobrej jakości sprzęt czasem nawet tego nie potrzebuje ;-)), a następnie porządnie ją rozgrzewamy.
- Masę dzielimy na 4 części i umieszczamy pierwszą w gofrownicy piekąc gofry ok. 2-3 minuty delikatnie podnosząc wieczko i sprawdzając czy gofry się już przepiekły i odchodzą swobodnie od gofrownicy.
- Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego :)