fbpx

Makaron z kremowym sosem z nerkowców i pieczarkami – idealny wegański sos śmietanowy z nerkowców do makaronu

by Kucharka w baletkach

Wegański sos śmietanowy z nerkowców to według mnie najlepszy sos śmietanowy. Lepszy niż tradycyjny sos śmietanowy na śmietanie, za którym notabene niezbyt przepadam ;) Nerkowce już same w sobie są cudownie kremowe i delikatne w smaku. To sprawia, że sos z nerkowców jest po prostu idealny w smaku i konsystencji.

Postanowiłam więc użyć go do przygotowania ekspresowego obiadu. A wiadomo, że makaron z sosem to jeden z najszybszych i najłatwiejszych obiadów ;) Powstał więc przepyszny beznabiałowy makaron z kremowym sosem z nerkowców i pieczarkami.

Pieczarki i sos śmietanowy to dość oklepane połączenie. Jednak, zrobienie kremowego sosu z nerkowców zamiast użycia po prostu śmietany, sprawia, że to połączenie zyskuje zupełnie inny wymiar. Makaron z sosem z nerkowców jest lekko maślany, orzechowy, delikatny, a to sprawia, że niesamowicie pyszny. Do tego sam śmietanowy sos z nerkowców sprawia, że całość jest naprawdę sycąca.

Co więcej, jako specjalista do spraw żywienia, powiem Wam, że tak skomponowane danie makaronowe jest też super zbilansowane. Mamy tutaj i węglowodany, i białka, i tłuszcze, i błonnik, więc bardzo polecam to danie osobom na diecie roślinnej. Dietę roślinną można łatwo zbilansować i unikać niedoborów, ale trzeba wiedzieć jak ;) Z tym makaronem dostarczycie sobie wszystkiego czego potrzebujecie.

Zapraszam – przepyszny wegański makaron z sosem z nerkowców i pieczarkami przed Wami :)

Makaron z kremowym sosem z nerkowców i pieczarkami

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Wartości odżywcze: 628 kalorii 27b, 65w, 30t, 5bł, na porcję
Ocena 3.5/5
( 4 głos )

SKŁADNIKI

  • 120 g makaronu (dowolnego; u mnie spaghetti pełnoziarniste)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 400 g pieczarek
  • 1 garść natki pietruszki
  • sól, biały pieprz
  • 100 g nerkowców
  • 150 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE

Krem śmietanowy:

  1. Nerkowce umieszczamy w kubeczku i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 2 godziny.
  2. Po tym czasie odcedzamy wodę, dolewamy mleko sojowe i miksujemy blenderem na jednolity krem o konsystencji kwaśnej śmietany. Jeśli będzie za gęsty dolewamy troszkę mleka lub wody.

Makaron:

  1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Cebulę siekamy w pióra, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, pieczarki kroimy w plasterki, a natkę pietruszki siekamy.
  3. Na dużej patelni na oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy, aż zrobią się miękkie i lekko zarumienione.
  4. Dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie.
  5. Po 2-3 minutach dodajemy makaron i mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
  6. Dorzucamy przygotowany krem i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy posypane dodatkową natką pietruszki. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close