fbpx

Wegańska frittata z bobem i szczypiorkiem, czyli sezonowy placek z ciecierzycy z bobem

by Kucharka w baletkach

Wegańska frittata z bobem musiała w końcu zagościć w mojej kuchni. Co roku w sezonie letnim moja kuchnia przeżywa zatrzęsienie frittatami i farinatami. Na blogu zresztą można już znaleźć takie perełki jak frittata z fasolką szparagową, wegańska frittata z fasolką szparagową czy frittata z bobem i fetą. Dzisiaj natomiast przyszła kolej na roślinną wersję tej ostatniej.

Uważam, że frittaty i farinaty są idealnym rozwiązaniem na lato. Nie tylko dlatego, że świetnie pasują do nich warzywa letnie jak fasolka szparagowa, bób, szparagi, a nawet bakłażan. Dodatkowo, robi się je bardzo szybko i łatwo – nie trzeba długo stać w kuchni, co każdy powinien docenić w takie temperatury ;)

Tym razem przed Wami przepyszna sezonowa bardzo sycąca pieczona wegańska frittata z bobem. Jest to chyba najbardziej sycąca roślinna frittata, którą jadłam w życiu. Szczerze powiedziawszy, mimo, że jem dużo objętościowo, kawałek takiej podany z podsmażoną kaszą i warzywami to dla mnie małe wyzwanie. A wszystko za sprawą bobu.

Nie wiem jak mogłam przeżyć całe dzieciństwo bez jedzenia bobu. W mojej rodzinie w ogóle nie był jedzony. Sama kupiłam go dopiero chyba w gimnazjum. Jednak, prawdziwie rozbobowałam się dopiero na studiach. Uwielbiam bób właśnie za tą jego mięsistość, delikatny smak i sytość. A połączenie go z ciecierzycą jeszcze potęguje ten efekt ;)

Zapraszam więc do spróbowania – wegańska pieczona łatwa frittata z bobem przed Wami. Idealna na letni obiad, zdrową kolację czy na piknik, bo smakuje też świetnie na zimno ;)

Drukuj

Wegańska frittata z bobem

Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 300 kalorii, 16b, 41w, 9t, 8bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy (ok. 200 g)
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • ok. 250 g nieobranego bobu (ok. 200 g obranego)
  • 1 mała cebulka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duży pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę z ciecierzycy wsypujemy do miski. Wlewamy wodę i wsypujemy płatki drożdżowe. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni.
  3. Bób obieramy ze skórki.
  4. Na rozgrzanej oliwie lub oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gdy się zeszkli (ok. 2-3 minuty) dodajemy bób i szczypiorek. Smażymy 2-3 minuty, aż bób lekko zmięknie. Solimy i pieprzymy. Odstawimy na 5 minut, żeby lekko przestygło.
  5. Warzywa mieszamy z masą ciecierzycową i przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
  6. Pieczemy ok. 30-35 minut, aż będzie dobrze ścięta. Wyjmujemy, odstawiamy na chwilkę, obkrajamy brzegi i podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close