Kasza z brokułami i mozzarellą – szybki i zdrowy obiad

Kasza z brokułami i mozzarellą to idealna propozycja na szybki zdrowy obiad. Myślę, że wiele osób wie, że brokuły z jakimkolwiek właściwie serem to zawsze przepis na sukces i można za każdym razem zmieniać sery i otrzymywać nowe fajne połączenia. Tym razem mam dla Was jedno z tych delikatniejszych, które jest też uwielbiane przez dzieci, czyli brokuły i mozzarella. Mozzarella nie tylko cudownie ciągnie się, ale też nadaje kremowości i delikatności, które idealnie pasują do kaszy i brokułów. Oczywiście taka kasza z brokułami i mozzarellą to tylko inspiracja, bo możecie spokojnie zmieniać typ kaszy (np. na jaglaną, bulgur czy nawet gryczaną), żeby otrzymać nowe ciekawe danie. A taki obiad zawsze będzie szybki, zdrowy i smaczny :)

Kasza z brokułami i mozzarellą

(2 porcje)

~ 150 g kaszy pęczak
~ 1 duży brokuł (0,5 kg)
~ 1/2 czerwonej papryki
~ 1 cebula
~ 125 g mozzarelli
~ 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki, ale wybierzcie taką dobrej jakości ;-))
~ sól, pieprz
~ 1-2 łyżki oliwy

Kaszę gotujemy w bulionie do miękkości (ok. 20 minut). Odstawiamy.

Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy ok. 6-7 minut w gorącej wodzie. Odcedzamy i kroimy na mniejsze części.

Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Wrzucamy brokuł i kaszę. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellę. Dobrze mieszamy i zostawiamy chwilkę na małym ogniu, żeby się spokojnie roztopiła. Mieszamy jeszcze raz i podajemy. Smacznego :)

Drukuj


1 thought on “Kasza z brokułami i mozzarellą – szybki i zdrowy obiad”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *