Kasza z brokułami i mozzarellą

Brokuły i ser to bardzo udana para i jedno z moich ulubionych połączeń. Te zielone różyczki komponują się świetnie z każdym rodzajem sera, a za każdym razem można wyczarować nowy, ciekawy smak. Istne pole do popisu :) Tym razem bez zbędnych kombinacji, ale za to niezwykle kojąco, sycąco, a przede wszystkim pysznie. Może kiedyś jeszcze pokombinuję i przygotuję wersję cztery sery, ale dzisiaj poprzestańmy na tej. Bo jej też nic nie brakuje. Polecam gorąco :)

Kasza z brokułami i mozzarellą (2 porcje)

~ 150 g kaszy pęczak
~ 1 duży brokuł (0,5 kg)
~ 0,5 czerwonej papryki (można pominąć)
~ 1 cebula
~ 125 g mozzarelli
~ 1 kostka rosołowa (warzywna/drobiowa)
~ vegeta, pieprz
~ oliwa

Kaszę gotujemy w wodzie z rozpuszczoną kostką przez ok. 20 minut. Odcedzamy.
Brokuł dzielimy na różyczki, blanszujemy ok. 7 minut w gorącej wodzie. Odcedzamy i kroimy dość drobno.
Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Wrzucamy brokuł i kaszę. Mieszamy. Doprawiamy vegetą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellę. Dobrze mieszamy i zostawiamy chwilkę na małym ogniu, żeby „rozeszła” się po całości. Mieszamy jeszcze raz i podajemy. Smacznego :)

Drukuj


1 thought on “Kasza z brokułami i mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *