fbpx

Makaron z sosem z pieczonej papryki i orzechów nerkowca, czyli trzyskładnikowy sos do makaronu idealny

by Kucharka w baletkach

Makaron z sosem z pieczonej papryki i orzechów nerkowca to przepis, który powinien znać każdy.

Do jego stworzenia zainspirował mnie znany i lubiany sos z papryki pieczonej i masła orzechowego. Robiłam go już wielokrotnie i podałam go moim bliskim przyjaciołom, którzy robią go regularnie. I nie raz słyszałam, że ten sos to dzieło geniusza. Myślę, że to już wiele mówi o tym jaki ten sos jest smaczny.

Ostatnio jednak postanowiłam troszkę zaszaleć i wykorzystać nerkowce. Orzechy nerkowca do wegańskich sosów do makaronu pasują bowiem idealnie. Nadają cudowną kremowość, a dodatkowo lekko maślany posmak. Nie znam innego roślinnego składnika, który robiłby taką dobrą robotę jak nerkowce.

Wystarczy tylko pomyśleć o cudownie kremowym wegańskim sosie alfredo z nerkowców i kalafiora. Lub o kremie z nerkowców na słodko, który polecam posmarować wegańskie ciasto marchewkowe. I tym razem właśnie postanowiłam pójść w bardziej kremową wersję sosu z pieczonej papryki i orzechów.

Makaron z sosem z pieczonej papryki i orzechów nerkowca to szybki obiad idealny

Zaletą tego sosu jest to, że jest super łatwy. Wrzucamy wszystko do piekarnika, miksujemy i już. Nie musimy nawet namaczać orzechów nerkowca. Wszystko załatwia za nas dobry blender.

Dla mnie to jeden z najlepszych sosów do makaronu, który jadłam w życiu. Upieczenie papryki nie tylko zmienia jej konsystencję, ale też nadaje lekko wędzony dymny charakter. Taki, który idealnie pasuje do kremowych nerkowców i odrobiny pikanterii z papryki.

Bardzo polecam i zapraszam – makaron z sosem z pieczonej papryki to coś, czego trzeba spróbować :)

Drukuj

Makaron z sosem z pieczonej papryki i orzechów

Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 516 kalorii, 19b, 83w, 14t (w gramach)

SKŁADNIKI

Sos z pieczonej papryki:

  • 3 duże czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 garść orzechów nerkowca (ok. 50 g)
  • 5-6 łyżek sosu sojowego
  • ew. 1/4 łyżeczki ostrej papryki

 

  • 200 g makaronu (tagliatelle lub świderki)

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Paprykę kroimy w grube plastry (jedną na ok. 8) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry razem z obranym czosnkiem. Pieczemy ok. 20 minut, aż skóra lekko sczernieje.
  3. Paprykę wkładamy do woreczka foliowego i odstawiamy na minutkę. Następnie wyjmujemy ją i zdejmujemy skórę.
  4. Paprykę i czosnek umieszczamy w misie blendera. Dodajemy orzechy, sos sojowy, paprykę i 3-4 łyżki wody. Wszystko miksujemy na jednolity sos.
  5. Makaron gotujemy al dente.
  6. Sos umieszczamy na patelni i lekko rozgrzewamy. Następnie wrzucamy makaron i mieszamy. Wykładamy porcje na talerze. Możemy posypać posiekanym szczypiorkiem przed podaniem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ewa 14 marca 2022 - 05:11

Świetna propozycja na obiad. Na pewno sprobuję

Odpowiedz
wiktoria 24 marca 2022 - 19:20

Ten sos mnie bardzo ciekawi. Muszę spróbować

Odpowiedz

Skomentuj

Close