Makaron z awokado i brokułami to idealna propozycja na ekspresowy zdrowy obiad, który pokocha każdy. W końcu każdy kocha kremowe sosy i makaron. A jak to jeszcze wszystko w jednym to nie da się inaczej ;)
Na studiach dania makaronowe na obiad towarzyszyły mi najczęściej. Nie dość, że były szybkie, to jeszcze łatwe i w miarę tanie. A wiadomo, że na studiach tanie przepisy są bardzo w cenie ;)
Pamiętam, że wtedy zdecydowanie najczęściej pojawiał się u mnie makaron z warzywami i serem lub z kurczakiem i warzywami. Ten drugi zawsze teraz kojarzy mi się ze znajomym Włochem z poprzedniej pracy, który nie mógł zrozumieć jak Polacy mogą łączyć makaron z kurczakiem.
Przez niego trochę ten kurczak do makaronu jakoś mi obrzydł. Wciąż uważam, że wcale aż tak źle z nim nie wypada. Jednak sama skłaniam się ku bardziej warzywno-orzechowo-serowym propozycjom. Stąd ostatni makaron z pieczoną papryką i nerkowcami, makaron z kremowym sosem z nerkowców z pieczarkami czy dzisiejszy makaron z awokado i brokułami.
Makaron z awokado i brokułami to wegetariański obiad idealny

Makaron z awokado i brokułami to bardzo delikatne danie, a pikanterii dodaje tutaj tylko parmezan. Jest przyjemnie serowe, kremowe i naprawdę pyszne. Ja lubię dodać szczyptę płatków chili, ale nie jest to absolutnie konieczne.
Taki wegetariański makaron świetnie nada się na obiad lub kolację. Jest sycący, ale jednocześnie lekki i delikatny. Bardzo polecam i zapraszam :)

SKŁADNIKI
- 150 g makaronu tagliatelle (dobrze sprawdzi się też spaghetti lub bucatini)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g brokułu (ok. 1/2 główki)
- 1 duże awokado (ok. 160 g miąższu)
- 1/2 szklanki mleka
- sok z 1/2 cytryny
- ew. szczypta płatków chili
- 40 g startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE
- Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
- Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy 4-5 minut we wrzątku.
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 2 minuty.
- Gdy cebula się smaży bierzemy awokado, kroimy na połówkę, odstawiamy pestkę i wydrążamy miąższ. Wrzucamy go do miski razem z mlekiem, sokiem z cytryny i ew. płatkami chili. Miksujemy blenderem lub rozgniatamy widelcem na gładką masę.
- Na patelnię wrzucamy brokuł. Po ok. 1 minucie dodajemy makaron i mieszamy dokładnie.
- Dodajemy sos z awokado i 3/4 startego parmezanu. Mieszamy krótko, żeby sos i ser rozszedł się po całości. W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki wody.
- Zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy resztą parmezanu. Smacznego :)

2 komentarze
Ciekawy przepis. Nigdy nie robiłam takiego makaronu. Nie jestem wege ale dania bez mięsa też chętnie jadam
Makaron zawsze chętnie, tym bardziej w warzywnej wersji. :)