fbpx

Mazurek pistacjowy, czyli idealny mazurek na Wielkan

by Kucharka w baletkach

Mazurek pistacjowy to idealny mazurek na święta wielkanocne i nie tylko.

Pistacje pokochałam od października i nie umiem sobie odmówić lodów pistacjowych czy deseru z pistacjami, kiedy go widzę.

Na Restaurant week wybrałam jedną restaurację tylko dlatego, że serowali pistacjowy creme brulee na deser. A to i tak nie przeszkodziło mi, żeby zaraz po 3-daniowej kolacji i naprawdę wybitnym creme brulee z pistacjami, udać się po ptysia z kremem pistacjowym wielkości pieści i zjeść go w samochodzie wracając do domu.

Mam więc ostatnio małą pistacjową fazę. I choć na blogu przejawiła się ona tylko jako sernik z musem pistacjowym, to tylko dlatego, że już z prostej uprażonej wersji są już przepyszne.

Jednak, stwierdziłam, że ta miłość do pistacji nie może obyć się bez takiego cuda jak mazurek pistacjowy. I powstał przepyszny mazurek, który zagości u nas na długie lata.

Mazurek pistacjowy to połączenie maślanego smaku, kwaskowatej porzeczki i słodkiego musu pistacjowego

Szczerze powiedziawszy miałam tyle pomysłów na mazurek pistacjowy, że ciężko było mi wybrać jeden.

Najpierw myślałam, że pójdę w bardzo klasyczny maślany słodki spód z konfiturą malinową i kremem na bazie pistacji i mascarpone.

Potem wymyśliłam, że spód zrobię czekoladowy dodając kakao do bananowego spodu do mazurka z wegańskiego mazurka z nerkowcami. Całość zestawiłabym ponownie z konfiturą malinową, a krem pistacjowy byłby wegański.

Ostatecznie skończyło się na klasyce z małym twistem. Spód to klasyczny maślany spód, który każdy kocha. Potem mamy kwaskowatą konfiturę z czarnej porzeczki, która nawet chyba lepiej pasuje mi do pistacji niż konfitura malinowa. Całość wieńczy natomiast mus pistacjowy przygotowany na bazie serka wiejskiego, białej czekolady i kremu pistacjowego.

Smakuje naprawdę obłędnie i wystarczył jeden wieczór z przyjaciółmi, żeby zniknął cały. Połączenie słodkiego musu i kwaskowatej konfitury jest dość oklepane, ale jakież pyszne.

Mam nadzieję, że do świąt starczy mi jeszcze czasu, żeby wypróbować też inne pomysły na mazurki z pistacjami. Tymczasem jednak zostawiam Cię z takim, który na pewno zrobi furorę na świętach :)

Mazurek pistacjowy

Drukuj
Liczba porcji: 16 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 204 kalorii 4 g białka, 25 g węglowodanów, 11 g tłuszczy na porcję
Ocena 4.8/5
( 4 głos )

SKŁADNIKI

Spód:

  • 120 g prawdziwego masła
  • 100 g cukru pudru (ze zwykłym też wyjdzie, ale lepiej puder)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżka zimnej wody

Środek:

  • 100 g konfitury z czarnej porzeczki (ew. malinowej)

Mus pistacjowy:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 100 g kremu pistacjowego (już słodkiego, jeśli używasz 100% pistacji dodaj 1-2 łyżki cukru)
  • 80 g białej czekolady
  • ew. garść prażonych pistacji bez łupin do posypania na wierzchu

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Schłodzone masło siekamy na mniejsze części i wrzucamy do miski.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy na jednolitą masę.
  3. Przekładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem i formujemy pisankę (boki pozostawiamy lekko grubsze). Widelcem tworzymy obwódkę.
  4. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny do schłodzenia.
  5. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut (do zrumienienia ;)). Wyjmujemy i studzimy.

Środek:

  1. Na upieczonym wystudzonym mazurku układamy równie konfiturę pozostawiając brzegi puste.

Mus pistacjowy:

  1. W kąpieli wodnej (w rondelku zagotowujemy wodę, nad nim układamy mniejszy rondelek, który będzie ogrzewany parą wodną) mieszając roztapiamy połamaną na kawałki białą czekoladę. Odstawiamy na 5 minut, żeby lekko ostygła.
  2. W misie blendera o ostrzu w kształcie litery S miksujemy serek wiejski i krem pistacjowy do uzyskania jednolitej masy.
  3. 1-2 partiami dodajemy białą czekoladę do masy pistacjowej mieszając za każdym razem. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
  4. Mus pistacjowy ostrożnie wykładamy na konfiturę uważając, żeby ich nie zmieszać. Najlepiej nakładać mus łyżką delikatnie rozprowadzając cały równomiernie i starając się przykryć nim całą konfiturę. Wierzch posypujemy posiekanymi prażonymi pistacjami.
  5. Schładzamy przynajmniej 2 godziny w lodówce. Smacznego :)

 

coś na dokładkę?

4 komentarze

Martyna 29 marca 2023 - 06:03

Dla mnie idealny… Uwielbiam wszystko co pistacjowe. :)

Odpowiedz
Sylwia 2 kwietnia 2023 - 10:25

Nie ma nic lepszego na święta Wielkanocne. Pistacjowy mazurek brzmi świetnie

Odpowiedz
Kasia 3 kwietnia 2023 - 05:36

Ten mazurek wygląda równie smakowicie jak Twój sernik z musem pistacjowym. :)

Odpowiedz
Marcelina 4 kwietnia 2023 - 10:56

Wow, ten mazurek musi być naprawdę pyszny. Nigdy nie robiłam pistacjowego.

Odpowiedz

Skomentuj

Close