Fit szarlotka w słoiku to mój ostatni wymysł, który jadłam codziennie w poprzednim tygodniu. I pewnie jadłabym dalej, gdybym nie miała do zjedzenia michy innych owoców w mojej kuchni ;)
Choć lubię bardzo dużo owoców, to jabłka zdecydowanie są moimi ulubionymi. Uwielbiam je zarówno na zimno jako chrupiąca słodko-kwaskowata przekąska. Jednak, równie mocno uwielbiam je w wersji duszonej i pieczonej.
Dotychczas, kiedy chciałam podać jabłka do placków czy gofrów, jak na przykład fit gofrów twarogowych lub placków skyrowych, kroiłam jabłka w kosteczkę i je podsmażałam. Nie było to bardzo czasochłonne, ale generowało troszeczkę zachodu i mycia naczyń. Odkąd jednak odkryłam, że wystarczy przekroić jabłka na pół i upiec, to korzystam z tej metody cały czas.
Niby pieczenie jabłek wydaje się banalne. Jednak, zapewniam, że to bardzo ułatwia i uprzyjemnia życie. Można spokojnie upiec na zapas, bo na zimno też smakują cudownie. A jak i tak wolisz na ciepło, to wystarczy je chwilkę podgrzać w piekarniku lub mikrofali.
I w zimnej czy cieplej wersji wykorzystać je jako fit ekspresowy podwieczorek.
Fit szarlotka w słoiku to zdrowy deser idealny
Ta szybka szarlotka na śniadanie, deser, przekąskę czy po prostu, to przepis, który warto znać. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a jak masz pod ręką wspomniane pieczone jabłka, jest do zrobienia w kilka chwil.
Dodatkowo, ta fit szarlotka ma też naprawdę dużo białka dzięki serkowi wiejskiemu i jogurtowi skyr. Na wierzchnie ciasteczko polecam oczywiście jakieś zdrowe ciacho, na przykład na bazie masła orzechowego, migdałów czy orzechów włoskich. Nie dość, że takie smaki idealnie tutaj pasują, to dodadzą troszkę zdrowych tłuszczy. Dzięki temu całość to nie tylko pyszny deser, ale idealnie zbilansowany posiłek.
Zapraszam więc na coś słodkiego, zdrowego i absolutnie pysznego. Fit ekspresowa szarlotka w słoika czy też szklanki poleca się na każdą porę dnia i nocy :)
SKŁADNIKI
- 2 duże jabłka (łącznie ok. 160-200 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g serka wiejskiego
- 200 g jogurtu typu skyr
- ew. 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 ciasteczko orzechowe (ok. 50 g) - u mnie keto ciasteczko o smaku masła orzechowego
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Jabłka kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy połową cynamonu. Pieczemy ok. 20 minut, aż zmiękną. Odstawiamy na kilka minut.
- Za pomocą łyżki z jabłek ściągamy skórkę. Miąższ kroimy w kosteczkę i odstawiamy.
- Do miseczki wrzucamy serek i jogurt. Mieszamy do połączenia, dodając ewentualnie miód lub syrop, żeby było słodsze.
- Bierzemy 2 szklanki lub sloiczki.
- Układamy w nich naprzemiennie serkojogurt i jabłko tak, żeby jabłko było na wierzchu. Posypujemy resztą cynamonu.
- Na wierzch kruszymy ciasteczko i podajemy. Smacznego.
1 komentarz
Uwielbiam jabłka w każdej postaci. Dzięki bardzo za pyszną inspirację. :)