Wegański mazurek bananowy z daktylami to zdrowy pyszny mazurek, który wymyśliłam w tym roku.
Dotychczas gdy robiłam zdrową wersję mazurka zawsze pojawiał się u mnie spód na bazie masła orzechowego. Jest sprawdzony, a także bardzo lubiany przez moją rodzinę i najbliższych. Wykorzystywałam go regularnie w mazurku z karmelem daktylowym i płatkami migdałów, a także w mazurku z masą czekoladową.
W tym roku postanowiłam wymyślić coś nowego, ale cały czas trzymając się mojego ukochanego masła orzechowego. A wszyscy wiemy jak cudownie ono pasuje do bananów. Zrobiłam więc roślinny mazurek na spodzie z bananów i masła orzechowego. I to był naprawdę cudowny pomysł.
Wegański mazurek bananowy z daktylami nie tylko na wegańską Wielkanoc
Muszę przyznać, że tradycja robienia mazurków nie była zakorzeniona w mojej rodzinie. Dopiero ja ją wprowadziłam i teraz już nie ma nigdy Wielkanocy bez mazurków.
Rzadko kiedy robię tradycyjny z kruchym maślanym spodem i bakaliami, bo jakoś te bardziej fikuśne sprawdzają się u nas najlepiej. Jednym z ulubionych mazurków mojej rodziny jest mazurek jogurtowy z migdałami. Równą miłością cieszy się mazurek z karmelem daktylowym. A lubimy też cytrusowy mazurek pomarańczowy, który zawsze idealnie przełamuje słodycz pozostałych ciast.
Dzisiejszy fit mazurek z bananów to zdrowy, ale wciąż bardzo słodki i uzależniający mazurek. Daktyle są na tyle słodkie, że nie ma się poczucia, że to zdrowe gorsze ciasto. To po prostu pyszny mazurek bez jajek i bez cukru, który w smaku nie odstaje od reszty.
Choć święta to szczególny czas i nikomu nie będę zalecać trzymania się zdrowej diety jak na co dzień, to myślę, że taki zdrowy mazurek, który smakuje równie dobrze jak tradycyjny, świetnie się sprawdzi. Moja rodzina nigdy nie wie, który mazurek bez cukru, który jest wegański i po prostu jedzą wszystkie. Bardzo polecam i zapraszam – fit wegański mazurek z bananów z daktylami będzie idealny na wegańską czy nie wegańską Wielkanoc ;)
SKŁADNIKI
Spód:
- 1 dojrzały banan
- 40 g masła orzechowego gładkiego
- 100 g mąki pszennej (orkiszowej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wierzch:
- 200 g daktyli suszonych
- 2 łyżki masła orzechowego (ok. 30 g)
- 100 g orzechów nerkowca lub ziemnych
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera. Miksujemy na gładką masę i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wilgotnymi dłońmi formujemy mazurek (u mnie kształt jajka).
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Wierzch:
- Daktyle wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie dokładnie odlewamy wodę i odciskamy.
- Daktyle miksujemy blenderem z masłem orzechowym na jednolitą masę. Wykładamy równomiernie na wierzch podpieczonego spodu.
- Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami. Podajemy. Smacznego :)
6 komentarzy
Wygląda i pewnie smakuje świetnie :) U mnie mazurek obowiązkowo, zaraz po babce.
Nigdy nie robiłam ani nie jadłam Mazurka. Będę musiała kiedyś spróbować.
Mazurek wygląda obłędnie! Dziękuję za inspirację. Muszę spróbować
Dziękuję za inspirację. Muszę spróbować
myślisz, że mąka krupczatka też będzie odpowiednia? :)
Tak, myślę, że powinna się super sprawdzic :)