fbpx

Mazurek snikers, czyli łatwy i bardzo słodki mazurek dla wielbicieli snikersa

by Kucharka w baletkach

Mazurek snikers, czyli łatwy i bardzo słodki mazurek dla wielbicieli snikersa to mazurek, który wymyśliłam na ostatnią chwilę.

Jak już Wam wspominałam – święta w tym roku mnie zaskoczyły. Z tego powodu w ogóle nic nie zaplanowałam wcześniej. Ostatecznie dzisiaj rano wymyśliłam zrobienie sernika królewskiego, pasztetu z kaszy jaglanej i orzechów laskowych, mazurka jogurtowego z białą czekoladą. Jednak brakowało mi czegoś jeszcze.

I na co lepszego można było wpaść niż słodki pyszny mazurek, który ma nieprzyzwoitą liczbę kalorii? W końcu w święta nie trzeba się tym przejmować ;)

Mazurek snikers, czyli łatwy i bardzo słodki mazurek dla wielbicieli snikersa

Mazurek snikers w całości

Szybko wysłałam tatę po orzeszki ziemne i puszkę kajmaku. Uzbrojona w składniki mogłam poczarować troche w kuchni i powstał mazurek snikers. Przesłodki, przepiękny i za bardzo uzależniający ;)

Taki mazurek to ciasto z dużą ilością orzeszków ziemnych, kajmaku i czekoladowej polewy. Muszę jednak ostrzec, że jest to bardzo słodki mazurek. Jednak wart każdej kalorii, którą zawiera ;) I myślę, że ciekawa alternatywa dla tradycyjnego mazurka z kajmakiem i bakaliami.

Wiem, że już późno. Jednak jeśli masz wszystkie składniki albo szukasz jeszcze pomysłu na mazurka to bardzo polecam. Ten naprawdę smakuje przecudownie. Wielbicielom popularnego batonika z orzeszkami i czekoladą na pewno podpasuje. Polecam z bardzo i życzę Wesołych Świąt <3

Mazurek snikers, czyli łatwy i bardzo słodki mazurek dla wielbicieli snikersa

Drukuj
Liczba porcji: 12 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 461 kalorii 8b, 48w, 26t, 1bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

  • 120 g masła (żadnej margaryny!)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka zimnej wody

Wierzch:

  • 1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)
  • 200 g orzeszków ziemnych (nieprażonych, niesolonych)
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 5-6 łyżek śmietany kremówki (ok. 75 ml)

PRZYGOTOWANIE

Kruche ciasto:

  1. Schłodzone masło rozgniatamy widelcem.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Palcami formujemy pisankę na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (boki pozostawiamy lekko grubsze).
  3. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
  4. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut (do zrumienienia ;)).
  6. Wyjmujemy i studzimy.

Wierzch:

  1. Kruche ciasto smarujemy równomiernie kajmakiem. Wysypujemy równomiernie orzeszki i lekko je dociskamy.
  2. Do rondelka wlewamy kremówkę i dodajemy połamaną czekoladę. Stawiamy go na średnim ogniu i mieszamy do roztopienia czekolady i powstania polewy (w razie czego dolewamy ciut więcej kremówki). Polewę wylewamy na wierzch mazurka.
  3. Całość schładzamy w lodówce przynajmniej 2 godziny. Podajemy. Smacznego :)
Mazurek snikers w przekroju
Mazurek snikers kawałek w dłoni

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close