Mazurek snikers – łatwy i bardzo słodki

Jak już Wam wspominałam – święta w tym roku mnie zaskoczyły i w ogóle nic nie zaplanowałam wcześniej. Ostatecznie dzisiaj rano wymyśliłam zrobienie sernika królewskiego, pasztetu z kaszy jaglanej i orzechów laskowych, mazurka jogurtowego z białą czekoladą i… właśnie brakowało mi czegoś jeszcze. I tak szybko wysłałam kogo trzeba po orzeszki ziemne i puszkę kajmaku i powstał mazurek snikers – z dużą ilością orzeszków ziemnych, kajmaku i czekoladowej polewy. Jest to bardzo słodki mazurek, ale wart każdej kalorii, którą zawiera ;-) Wiem, że już późno, ale jeśli macie wszystkie składniki albo szukacie jeszcze pomysłu na mazurka to bardzo polecam, bo smakuje przecudownie. Polecam z bardzo i życzę Wesołych Świąt kochani <3

Mazurek snikers

Kruche ciasto:
~ 120 g masła (żadnej margaryny!)
~ 100 g cukru pudru
~ 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
~ 160 g mąki pszennej
~ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
~ 1 łyżka zimnej wody

Schłodzone masło rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Palcami formujemy pisankę na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (boki pozostawiamy lekko grubsze). Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut (do zrumienienia ;)). Wyjmujemy i studzimy.

Wierzch:
~ 1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)
~ 200 g orzeszków ziemnych (nieprażonych, niesolonych)
~ 200 g czekolady mlecznej
~ 5-6 łyżek śmietany kremówki (ok. 75 ml)

Kruche ciasto smarujemy równomiernie kajmakiem. Wysypujemy równomiernie orzeszki i lekko je dociskamy.

Do rondelka wlewamy kremówkę i dodajemy połamaną czekoladę. Stawiamy go na średnim ogniu i mieszamy do roztopienia czekolady i powstania polewy (w razie czego dolewamy ciut więcej kremówki). Polewę wylewamy na wierzch mazurka.

Całość schładzamy w lodówce przynajmniej 2 godziny. Podajemy. Smacznego :)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *