Mazurek snikers, czyli łatwy i bardzo słodki mazurek dla wielbicieli snikersa to mazurek, który wymyśliłam na ostatnią chwilę.
Jak już Wam wspominałam – święta w tym roku mnie zaskoczyły. Z tego powodu w ogóle nic nie zaplanowałam wcześniej. Ostatecznie dzisiaj rano wymyśliłam zrobienie sernika królewskiego, pasztetu z kaszy jaglanej i orzechów laskowych, mazurka jogurtowego z białą czekoladą. Jednak brakowało mi czegoś jeszcze.
I na co lepszego można było wpaść niż słodki pyszny mazurek, który ma nieprzyzwoitą liczbę kalorii? W końcu w święta nie trzeba się tym przejmować ;)
Mazurek snikers, czyli łatwy i bardzo słodki mazurek dla wielbicieli snikersa
Szybko wysłałam tatę po orzeszki ziemne i puszkę kajmaku. Uzbrojona w składniki mogłam poczarować troche w kuchni i powstał mazurek snikers. Przesłodki, przepiękny i za bardzo uzależniający ;)
Taki mazurek to ciasto z dużą ilością orzeszków ziemnych, kajmaku i czekoladowej polewy. Muszę jednak ostrzec, że jest to bardzo słodki mazurek. Jednak wart każdej kalorii, którą zawiera ;) I myślę, że ciekawa alternatywa dla tradycyjnego mazurka z kajmakiem i bakaliami.
Wiem, że już późno. Jednak jeśli masz wszystkie składniki albo szukasz jeszcze pomysłu na mazurka to bardzo polecam. Ten naprawdę smakuje przecudownie. Wielbicielom popularnego batonika z orzeszkami i czekoladą na pewno podpasuje. Polecam z bardzo i życzę Wesołych Świąt <3
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 120 g masła (żadnej margaryny!)
- 100 g cukru pudru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka zimnej wody
Wierzch:
- 1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)
- 200 g orzeszków ziemnych (nieprażonych, niesolonych)
- 200 g czekolady mlecznej
- 5-6 łyżek śmietany kremówki (ok. 75 ml)
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto:
- Schłodzone masło rozgniatamy widelcem.
- Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Palcami formujemy pisankę na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (boki pozostawiamy lekko grubsze).
- Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
- Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut (do zrumienienia ;)).
- Wyjmujemy i studzimy.
Wierzch:
- Kruche ciasto smarujemy równomiernie kajmakiem. Wysypujemy równomiernie orzeszki i lekko je dociskamy.
- Do rondelka wlewamy kremówkę i dodajemy połamaną czekoladę. Stawiamy go na średnim ogniu i mieszamy do roztopienia czekolady i powstania polewy (w razie czego dolewamy ciut więcej kremówki). Polewę wylewamy na wierzch mazurka.
- Całość schładzamy w lodówce przynajmniej 2 godziny. Podajemy. Smacznego :)