Sałata z rukolą, sosem balsamicznym, parmezanem i pomidorkami

Kochani – wybaczcie za małą nieobecność, ale ten tydzień był wyjątkowo zajęty i przez to nawet nie udało mi się ostatecznie stworzyć nic typowo wielkanocnego (o tyle fajnie, że na blogu już możecie znaleźć typowy żurek wielkanocny, wegański żurek, wegański majonez, pasztet z indyka lub pasztet z selera, jajka faszerowane, bezglutenową babkę piaskową, babkę bananową bez cukru, paschę tradycyjną lub paschę wegańską z kaszy jaglanej, mazurka jogurtowego z białą czekoladą lub mazurka z daktylami i masłem orzechowym i wiele więcej), bo kompletnie tych świąt w tym roku nie czuję i nawet nie wiem co jutro będę piekła. Myślę, że wiele osób jest tak samo nieprzygotowanych jak ja, więc podsuwam Wam przepis na szybkie i przepyszne danie, które mam nadzieję, że umili Wam święta – sałatka z rukolą, pomidorkami z sosem balsamicznym i prażonymi pestkami dyni przed Wami. Większość rodzin nie wyobraża sobie świąt bez sałatki jarzynowej (moja też ;)), ale druga, nieco lżejsza i bardziej zielona też się przyda. Sałatka z rukolą, pomidorkami, sosem balsamicznym i prażonymi pestkami dyni jest szybka, łatwa i naprawdę przepyszna – idealnie łączy w sobie smak słodki, słony i kwaśny. A do tego pięknie wygląda :) Mam nadzieję, że się skusicie :) 

Sałata z rukolą, sosem balsamiczym, parmezanem i pomidorkami

Dressing balsamiczny:
~ 3-4 łyżki octu balsamicznego
~ 2 łyżeczki miodu
~ 2 łyżka oliwy
~ 1 łyżka wody

Ocet balsamiczny, miód, oliwę i wodę mieszamy do połączenia. Odstawiamy.

~ 1 op. mieszanki sałat (ok. 180 g)
~ 1 op. świeżej rukoli (ok. 80 g)
~ 500 g pomidorków koktajlowych
~ 4-5 łyżek startego parmezanu
~ ok. 50 g pestek dyni
~ ok. 50 g ziarenek słonecznika

Pomidorki kroimy na połówki.

Pestki dyni i ziarenka słonecznika prażymy na suchej patelni (nie przesadzajcie z ogniem, żeby ich nie przypalić ;-)).

Mieszankę sałat mieszamy z rukolą i dressingiem. Dodajemy połowę pomidorków i połowę startego parmezanu. Mieszamy i przekładamy do salaterki.

Na wierzchu układamy resztę pomidorków, posypujemy parmezanem i ziarenkami słonecznika i pestkami dyni. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *