Młoda kapusta już powoli się kończy i sama nie sądziłam, że jeszcze uda mi się upolować gdzieś ładną główkę. Co prawda, już powoli dojrzewa, ale jeszcze zachowuje pozory młodości i delikatności, więc mamy jeszcze ostatnie dni. Jeszcze udało mi się przygotować dla Was kilka pyszności – dzisiaj młoda kapusta w pomidorach, która świetnie nada się na zdrową lekką kolację lub jako dostawkę do dania głównego. Mi taka młoda kapusta w pomidorach pasuje idealnie do burgerów na bazie warzyw lub drobiu, ale podana z chrupkim pieczywem do maczania też smakuje cudownie. Zapraszam :)
Młoda kapusta w pomidorach

~ 1 cebula
~ 1 mała młoda kapusta (ok. 600-700 g bez głąbu)
~ 3 pomidory (ok. 400-500 g)
~ 1 czerwona papryka
~ 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ solidna szczypta ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
~ olej/oliwa do smażenia
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy kilka minut i dodajemy posiekaną kapustę. Dodajemy wędzoną, słodką i ostrą paprykę. Mieszamy dokładnie i dusimy ok. 20 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy drobniutko posiekane pomidory (można obrać ze skórki). Dusimy, aż staną się miękkie. Dodajemy przecier, sól, pieprz (i ewentualnie troszkę wody). Mieszamy dokładnie. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu i podajemy. Smacznego :)
3 komentarze
Uwielbiam ♥
Ja dziś będę robić zupę z młodej kapusty i pomidorów :D A Twoje danie wygląda pysznie ;)
Wygląda smacznie! :-)