Młoda kapusta w pomidorach

Młoda kapusta już powoli się kończy i sama nie sądziłam, że jeszcze uda mi się upolować gdzieś ładną główkę. Co prawda, już powoli dojrzewa, ale jeszcze zachowuje pozory młodości i delikatności, więc mamy jeszcze ostatnie dni :) A ja przygotowałam dla Was kila pyszności – dzisiaj młoda kapusta w pomidorach . Poleca się dusić na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Z dużym naciskiem na co jakiś czas, żebyście nie ugotowali się stojąc przy piecu :P Do tego dania zainspirowała mnie Jadłonomia ze swoim leczo, a połączenie pomidorów i kapusty okazało się naprawdę cudowne <3 Ja bardziej potraktowałam ją jako dostawkę czy przekąskę (u mnie wylądowała obok jaglanych kotletów :)). Ale i tak w każdej wersji będzie smakować świetnie. Spróbujcie koniecznie, jeśli jeszcze wpadniecie na młodą kapustę (a z normalnej też można zrobić ;)).

Młoda kapusta w pomidorach

~ 1 cebula
~ 1 mała młoda kapusta (ok. 600-700 g bez głąbu)
~ 3 pomidory (ok. 400-500 g)
~ 1 czerwona papryka
~ 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ solidna szczypta ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
~ olej/oliwa do smażenia

Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy kilka minut i dodajemy posiekaną kapustę. Dodajemy wędzoną, słodką i ostrą paprykę. Mieszamy dokładnie i dusimy ok. 20 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy drobniutko posiekane pomidory (można obrać ze skórki). Dusimy, aż staną się miękkie. Dodajemy przecier, sól, pieprz (i ewentualnie troszkę wody). Mieszamy dokładnie. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu i podajemy. Smacznego :)

Drukuj



3 thoughts on “Młoda kapusta w pomidorach”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *