fbpx

Idealne fit sernikobrownies z truskawkami bez cukru – połączenie brownie z fasoli i delikatnego waniliowego sernika

by Kucharka w baletkach

Fit sernikobrownies bez cukru pojawia się u mnie dość często w różnych postaciach, bo uwielbiam połączenie czekoladowego ciasta z delikatnym waniliowym sernikiem. Pokazywałam Wam już orkągłe zdrowe sernikobrownies bez cukru i sernikobrownies z truskawkami, a dzisiaj przyszła pora na idealne fit sernikobrownies z truskawkami bez cukru na spodzie z czerwonej fasoli. Brownies z czerwonej fasoli ostatnio mnie zaczarowało i to dla mnie, obok brownies z batatów, najlepsza wersja brownies. Jest idealnie czekoladowe, ciężkie i lekko ciagutkowe, co sprawia, że idealnie pasuje do delikatnej wierzchniej warstwy sernika. Bardzo polecam – idealne fit sernikobrownies z truskawkami przed Wami :) 

Idealne fit sernikobrownies z truskawkami bez cukru

(keksówka 20×11 cm)

Brownie z fasoli:
~ 1 puszka fasoli czerwonej (ok. 240 g po odsączeniu)
~ 1 dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki)
~ 100 g suszonych daktyli
~ 1 łyżka oleju roślinnego
~ 1 łyżka mąki pszennej / jaglanej (ok. 20 g)
~ 1-2 łyżki kakao (ok. 25 g)

1.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

2. Daktyle zalewamy gorącą wodą (ok. 1/2 szklanki) i odstawiamy na ok. 15 minut. Odciskamy i przekładamy do miski.

3. Puszkę fasoli odcedzamy z zalewy, przepłukujemy dokładnie wodą i osuszamy. Wrzucamy do daktyli razem z obranym pokrojonym bananem, olejem, mąką i kakao. Wszystko razem miksujemy do połączenia.

4. Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej.

Sernik waniliowy:
~ 200 g twarogu półtłustego zmielonego
~ 1 jajko
~ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
~ 2 łyżki miodu lub syropu klonowego

1.Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do dokładnego połączenia.

2. Ostrożnie wykładamy na wierzch spodu brownie uważając, żeby nie zmieszać obydwóch warstw.

3. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut.

4. Wyjmujemy i dokładnie studzimy, najlepiej przez noc (brownie naprawdę potrzebuje kilku solidnych godzin, żeby nabrać odpowiedniej konsystencji). Smacznego :)

IlośćKcalBiałkoWęglowodanyTłuszczBłonnik
Porcja (1/8)1657 g27 g4 g3 g

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close