Fit sernikobrownies bez cukru pojawia się u mnie dość często w różnych postaciach, bo uwielbiam połączenie czekoladowego ciasta z delikatnym waniliowym sernikiem. Pokazywałam Wam już orkągłe zdrowe sernikobrownies bez cukru i sernikobrownies z truskawkami, a dzisiaj przyszła pora na idealne fit sernikobrownies z truskawkami bez cukru na spodzie z czerwonej fasoli. Brownies z czerwonej fasoli ostatnio mnie zaczarowało i to dla mnie, obok brownies z batatów, najlepsza wersja brownies. Jest idealnie czekoladowe, ciężkie i lekko ciagutkowe, co sprawia, że idealnie pasuje do delikatnej wierzchniej warstwy sernika. Bardzo polecam – idealne fit sernikobrownies z truskawkami przed Wami :)
Idealne fit sernikobrownies z truskawkami bez cukru
(keksówka 20×11 cm)
Brownie z fasoli:
~ 1 puszka fasoli czerwonej (ok. 240 g po odsączeniu)
~ 1 dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki)
~ 100 g suszonych daktyli
~ 1 łyżka oleju roślinnego
~ 1 łyżka mąki pszennej / jaglanej (ok. 20 g)
~ 1-2 łyżki kakao (ok. 25 g)
1.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
2. Daktyle zalewamy gorącą wodą (ok. 1/2 szklanki) i odstawiamy na ok. 15 minut. Odciskamy i przekładamy do miski.
3. Puszkę fasoli odcedzamy z zalewy, przepłukujemy dokładnie wodą i osuszamy. Wrzucamy do daktyli razem z obranym pokrojonym bananem, olejem, mąką i kakao. Wszystko razem miksujemy do połączenia.
4. Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej.
Sernik waniliowy:
~ 200 g twarogu półtłustego zmielonego
~ 1 jajko
~ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
~ 2 łyżki miodu lub syropu
~ 200 g truskawek / malin / borówek
1.Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do dokładnego połączenia.
2. Ostrożnie wykładamy na wierzch spodu brownie uważając, żeby nie zmieszać obydwóch warstw. Na wierzchu układamy połówki truskawek lub inne owoce.
3. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut.
4. Wyjmujemy i dokładnie studzimy, najlepiej przez noc (brownie naprawdę potrzebuje kilku solidnych godzin, żeby nabrać odpowiedniej konsystencji). Smacznego :)
Ilość | Kcal | Białko | Węglowodany | Tłuszcz | Błonnik |
Porcja (1/8) | 165 | 7 g | 27 g | 4 g | 3 g |
2 komentarze
Piekne , nie ma mowy w przepisie o truskawkach a na zdjęciu są😆
Jak to się stało, nie wiem 😅 Dziękuję za uwagę, dopisałam :)