fbpx

Tort z truskawkami i białą czekoladą, czyli idealny tort truskawkowy

by Kucharka w baletkach

Tort z truskawkami i z kremem z białą czekoladą to idealny tort na powolne pożegnanie sezonu truskawkowego.

Nie wiem, kiedy sezon truskawkowy zlatuje. Podobnie jak sezon na szparagi, kończy się zdecydowanie zbyt szybko i te rosnące ceny truskawek niestety o tym przypominają.

Korzystając jednak jeszcze z kilku porywów truskawek, postanowiłam wykorzystać imieniny mojego taty do zrobienia idealnego tortu z truskawkami. A że mój tata to wielki fan truskawek, który sam potrafi zjeść cały koszyczek, to ten tort ze śmietaną i truskawkami bardzo trafił w jego gusta.

U nas w domu takie lekkie torty na bazie biszkoptu ze śmietanką i owocami cieszą się największym powodzeniem. Zauważyłam, że najbardziej wszystkim smakuje krem z dodatkiem białej czekolady, więc teraz najczęściej robię właśnie ten. A że pasuje do tortu z malinami, jagodami, truskawkami, nawet bananami i duszonymi jabłkami, to można go robić właściwie zawsze i tylko zmieniać owoce.

Tort truskawkami i kremem z białej czekolady to tort, który pokocha każdy

Tort z truskawkami w całości na paterze

Cały tort jest delikatny, słodki, ale nie przesłodzony, lekki i naprawdę pyszny. Nie trzeba tutaj nasączać biszkoptu, bo już mus truskawkowy sprawia, że jest idealnie wilgotny. Nie polecałabym jednak robienia większej ilości musu, bo będzie za wilgotny. A truskawki są też na wierzchu i można podać je obok tortu, więc warto tutaj nie przedobrzyć.

Jeżeli wolisz możesz zrobić też biszkopt czekoladowy. Będzie tutaj też świetnie pasował. Ja w lato raczej stawiam na jasne biszkopty, ale zawsze można zrobić wersję bardziej pod siebie i swoich domowników. Zapraszam :)

Tort z truskawkami i białą czekoladą

Drukuj
Liczba porcji: 16 (tortownica o średnicy 24 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 5 g białka, 30 g węglowodanów, 22 g tłuszczy kalorii 330 na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 1/4 szklanki herbaty i 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mus truskawkowy:

  • 200 g truskawek

Krem z białą czekoladą:

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g białej czekolady

Wykończenie:

  • 300 g truskawek
  • ew. 50 g pokruszonych ciastek lub startej czekolady lub resztek biszkoptu

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Żółtka, wodę i 1/2 szklanki cukru ubijamy na puszystą i jasną masę. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka, w połowie ubijania dodajemy resztę cukru.
  3. Masę żółtkową i ubite białka mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy wymieszane w misce mąki z proszkiem. Ponownie mieszamy delikatnie łyżką.
  4. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i ok. 35 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już przepieczony). Studzimy.
  5. Kroimy 2 równe blaty (bardzo możliwe, że trzeba będzie ściąć wyrośniętą górkę na płasko - zostawiamy ją i kruszymy palcami - przyda się do wylepienia boków ciasta).

Mus truskawkowy:

  1. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Wykładamy na wierzch blatów i rozsmarowujemy równomiernie.

Krem z białą czekoladą:

  1. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej (w rondelku zagotowujemy troszkę wody, ustawiamy nad nim mniejszy rondelek, w którym umieszczamy czekoladę i pozwalamy parze wodnej rozgrzać mniejszy rondelek i stopić czekoladę, mieszając co jakiś czas). Odstawiamy na 3-4 minuty i zaczynamy ubijać śmietanę.
  2. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec dodajemy serek i cukier puder.
  3. Miksujemy krótko i 3 partiami dolewamy czekoladę miksując za każdym razem.

Wykończenie:

  1. Na pierwszym blacie rozsmarujemy 1/2 kremu uważając, żeby nie zmieszać go z musem. Układamy 1/3 świeżych truskawek pokrojonych w ćwiartki. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i wykładamy resztę kremu znowu uważając, żeby nie zmieszać go z musem.
  2. Wierzch i boki wyrównujemy nożem lub szpatułką.
  3. Do boków możemy przylepić okruszki pozostałe po krojeniu biszkoptu, startą białą czekoladę lub pokruszone ciastka. Na wierzchu wykładamy połówki truskawek.
  4. Odstawiamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Smacznego :)
Tort z musem truska

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close