Tort z truskawkami i z kremem z białą czekoladą to idealny tort na powolne pożegnanie sezonu truskawkowego.
Nie wiem, kiedy sezon truskawkowy zlatuje. Podobnie jak sezon na szparagi, kończy się zdecydowanie zbyt szybko i te rosnące ceny truskawek niestety o tym przypominają.
Korzystając jednak jeszcze z kilku porywów truskawek, postanowiłam wykorzystać imieniny mojego taty do zrobienia idealnego tortu z truskawkami. A że mój tata to wielki fan truskawek, który sam potrafi zjeść cały koszyczek, to ten tort ze śmietaną i truskawkami bardzo trafił w jego gusta.
U nas w domu takie lekkie torty na bazie biszkoptu ze śmietanką i owocami cieszą się największym powodzeniem. Zauważyłam, że najbardziej wszystkim smakuje krem z dodatkiem białej czekolady, więc teraz najczęściej robię właśnie ten. A że pasuje do tortu z malinami, jagodami, truskawkami, nawet bananami i duszonymi jabłkami, to można go robić właściwie zawsze i tylko zmieniać owoce.
Tort truskawkami i kremem z białej czekolady to tort, który pokocha każdy
Cały tort jest delikatny, słodki, ale nie przesłodzony, lekki i naprawdę pyszny. Nie trzeba tutaj nasączać biszkoptu, bo już mus truskawkowy sprawia, że jest idealnie wilgotny. Nie polecałabym jednak robienia większej ilości musu, bo będzie za wilgotny. A truskawki są też na wierzchu i można podać je obok tortu, więc warto tutaj nie przedobrzyć.
Jeżeli wolisz możesz zrobić też biszkopt czekoladowy. Będzie tutaj też świetnie pasował. Ja w lato raczej stawiam na jasne biszkopty, ale zawsze można zrobić wersję bardziej pod siebie i swoich domowników. Zapraszam :)
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek wody
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- do nasączenia: 1/4 szklanki herbaty i 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mus truskawkowy:
- 200 g truskawek
Krem z białą czekoladą:
- 600 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g białej czekolady
Wykończenie:
- 300 g truskawek
- ew. 50 g pokruszonych ciastek lub startej czekolady lub resztek biszkoptu
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Żółtka, wodę i 1/2 szklanki cukru ubijamy na puszystą i jasną masę. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka, w połowie ubijania dodajemy resztę cukru.
- Masę żółtkową i ubite białka mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy wymieszane w misce mąki z proszkiem. Ponownie mieszamy delikatnie łyżką.
- Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i ok. 35 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już przepieczony). Studzimy.
- Kroimy 2 równe blaty (bardzo możliwe, że trzeba będzie ściąć wyrośniętą górkę na płasko - zostawiamy ją i kruszymy palcami - przyda się do wylepienia boków ciasta).
Mus truskawkowy:
- Truskawki miksujemy blenderem na mus. Wykładamy na wierzch blatów i rozsmarowujemy równomiernie.
Krem z białą czekoladą:
- Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej (w rondelku zagotowujemy troszkę wody, ustawiamy nad nim mniejszy rondelek, w którym umieszczamy czekoladę i pozwalamy parze wodnej rozgrzać mniejszy rondelek i stopić czekoladę, mieszając co jakiś czas). Odstawiamy na 3-4 minuty i zaczynamy ubijać śmietanę.
- Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec dodajemy serek i cukier puder.
- Miksujemy krótko i 3 partiami dolewamy czekoladę miksując za każdym razem.
Wykończenie:
- Na pierwszym blacie rozsmarujemy 1/2 kremu uważając, żeby nie zmieszać go z musem. Układamy 1/3 świeżych truskawek pokrojonych w ćwiartki. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i wykładamy resztę kremu znowu uważając, żeby nie zmieszać go z musem.
- Wierzch i boki wyrównujemy nożem lub szpatułką.
- Do boków możemy przylepić okruszki pozostałe po krojeniu biszkoptu, startą białą czekoladę lub pokruszone ciastka. Na wierzchu wykładamy połówki truskawek.
- Odstawiamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Smacznego :)