Fit kluski leniwe z musem truskawkowym to idealne śniadanie, obiad albo nawet kolacja w sezonie truskawkowym.
Truskawki to jedne z moich ulubionych sezonowych owoców. Nie wiem czy tak bardzo mi smakują, czy po prostu są dla mnie już zwiastunem bliskości lata, beztroski i ciepła. Chociaż w sezonie pochłaniam ich takie ilości, że chyba obydwa powody są jak najbardziej zasadne ;)
Przyznam szczerze, że choć czasem piekę ciasta z truskawkami, jak fit izaura z truskawkami czy sernik truskawkami, to zdecydowanie wolę je w surowej wersji. Na początku sezonu oczywiście zawsze wpada kilka misek po prostu bez zbędnego kombinowania. I przyznam szczerze, że taka miska towarzyszy mi przez cały truskawkowy sezon ;)
Jednak, czasem lubię podać też truskawki do placków czy gofrów. I najlepiej w takich sytuacjach sprawdza się u mnie najprostszy mus truskawkowy. Czyli po prostu zmiksowane truskawki.
I taki mus z truskawek świetnie nadaje się na fit sernikowe placki, chrupiące gofry, jako wierzch owsianki jogurtowej lub jako okrasa klusek leniwych.
Fit kluski leniwe na zdrowe pyszne śniadanie, obiad i jako słodka fit kolacja
W moim rodzinnym domu kluski leniwe pojawiały się zawsze tylko w piątki i zawsze z masłem, cukrem i cynamonem. Choć kocham cynamon, nie przepadałam nigdy za obiadami na słodko. Dzisiejsze więc kluski leniwe zrobiłam sobie na śniadanie i muszę powiedzieć, że to był super pomysł na fit śniadanie.
Podobne robiłam już kiedyś na bazie płatków owsianych i podawałam je z jabłkami. Tym razem poszłam jednak na większą łatwiznę i nawet specjalnie nie przejmowałam się formowaniem pięknych równych kluseczek. Bo wiedziałam, że poleje je obficie musem, więc i tak będą piękne.
Dodatkowo, żeby jeszcze zwiększyć pyszność całości, mus truskawkowy polałam kremem o smaku białej czekolady bez cukru. Jest to naprawdę nieziemskie połączenie, które bardzo polecam. Jeżeli jednak nie masz takiego kremu warto polać całość chociażby miodem, który też tutaj idealnie pasuje.
Zapraszam więc na przepyszne fit szybkie kluski leniwe z truskawkami. Jestem pewna, że polubisz je tak jak ja.
SKŁADNIKI
Kluski leniwe:
- 200 g twarogu półtłustego zmielonego
- 1 jajko
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
- szczypta soli
- ew. 1 łyżeczka erytrolu / ksylitolu / cukru
Wierzch:
- 250 g truskawek
- 2 płaski łyżki kremu z białej czekolady bez cukru / 4 kostki białej czekolady (wtedy roztapiamy ją w kąpieli wodnej mieszając / 2 łaskie łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE
Kluski leniwe:
- Do miski wrzucamy twaróg, jajko, mąkę, sól i ew. coś do posłodzenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę. Gdy zaczyna się gotować mokrą łyżką nabieramy porcje ciasta (ok. 1/2 łyżki i wilgotną dłonią lekko formujemy kluskę i zsuwamy do garnka. Postępujemy tak do wykorzystania całego ciasta.
- Gotujemy kluski ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Łyżką cedzakową przekładamy je na talerze i odsączamy delikatnie ręcznikiem papierowym.
Wierzch:
- Truskawki odszypułkowujemy. Wrzucamy do miski blendera i miksujemy na jednolity mus.
- Kluski polewamy musem, a mus polewamy polewą z białej czekolady lub miodem. Smacznego :)