Naleśniki socca z fetą i cukinią

Było na słodko to teraz czas na coś wytrawnego. A ze mamy teraz sezon na cukinie to najwyższa pora z niej skorzystać. Naleśniki socca przedstawiałam już Wam w wersji ze szparagami i suszonymi pomidorami. Tym razem zapraszam na naleśniki socca z fetą i cukinią oraz z nutką tymianku. Jeżeli jeszcze nie znacie połączenia cukinii, fety i tymianku to absolutnie musicie go spróbować, bo moim zdaniem przebija już trochę oklepany (choć ciągle smaczny!) duet szpinaku i fety. Jeżeli nie macie mąki z ciecierzycy to możecie zrobić podobne danie ze zwykłych polskich swojskich naleśników, bo zwykłą mąkę to chyba każdy ma :D Są pyszne na ciepło i na zimno (obydwie opcje sprawdzone ;p), wiec można i zabrać w drogę, jak i zjeść w domu. Naleśniki socca z fetą i cukinią zapraszają do stołu :)

Naleśniki socca z fetą i cukinią

(4 sztuki)

Naleśniki:
~ 100 g mąki z ciecierzycy
~ 1/2 łyżki oliwy
~ 1/2  szklanki wody
~ szczypta soli

Mąkę, oliwę, sol i wodę mieszamy energicznie trzepaczka, żeby nie było grudek. Odstawiamy na przynajmniej 10 minut, żeby całość napęczniała.
Następnie na lekko natłuszczonej i rozgrzanej patelni smażymy 4 naleśniki.

Nadzienie:
~ 1 duża cukinia bez miąższu (ok. 400 g)
~ 200 g fety
~ 100 g twarogu półtłustego
~ kilka gałązek tymianku lub 2 łyżeczki suszonego
~ sol, pieprz
~ 1 łyżka oliwy
~ 1 mały pęczek szczypiorku do posypania

Cukinie ścieramy i podsmażamy na oliwie do miękkości (ok. 5 minut). Solimy, pieprzymy i lekko studzimy. Mieszamy z pokrojona w kostkę feta i twarożkiem. W środku posypujemy tymiankiem i składamy wedle gustu. Wrzucamy jeszcze na chwile na patelnie, żeby zrobiły się chrupiące. Wyjmujemy na talerze i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego :)

Drukuj



4 thoughts on “Naleśniki socca z fetą i cukinią”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *