fbpx

Owocowy torcik z bananami, malinami i śmietanką

by Kucharka w baletkach

Weekend minął w błyskawicznym tempie jak zwykle. Mnie na Kujawach przywitało słonko i mam nadzieje, ze u Was tez zagościło :) A na mile wspomnienie tych najpiękniejszych dni tygodnia i osłodę poniedziałku mam dla Was przepyszny, delikatny, bardzo owocowy torcik z bananami, malinami i śmietanką, którymi zachwycała się ostatnio moja rodzina, goście, a w tym nawet dzieci, które, jak wiadomo, czasem trudno zadowolić ;p Skorzystałam z sezonowych dobroci, czyli malin i dżemów, które ostatnio zrobiła moja mama, a z dodatkiem słodkiego banana, śmietanki, puszystego biszkoptu i słodkiej białej czekolady całość wyszła naprawdę przepyszna. I kolejny raz przekonałam się, ze właśnie takie lekkie biszkoptowe torty z lekka śmietanka są najlepsze i najbardziej uniwersalne. Pięknie wyglądają i pięknie smakują, wiec czego można chcieć więcej? :> Polecam serdecznie, zakochacie się – owocowy torcik z bananami, malinami i śmietanką przed Wami :)

Owocowy torcik z bananami, malinami i śmietanką

(blaszka 20×20 cm lub tortownica o średnicy 22 cm)

Biszkopt:
~ 4 jajka
~ 4 łyżki wody
~ 1 szklanka cukru
~ 2/3 szklanki mąki pszennej
~ 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 0,5 szklanki cukru i  wodę. Ubijamy ok. 10 minut na pełnych obrotach, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
Białka ubijamy z reszta cukru. Dodajemy do ubitych żółtek i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką. Całość przelewamy do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, studzimy, delikatnie nożem ścieramy wierzchnia warstwę biszkoptu (taka miękką „skorupkę”) i kroimy na 4 części (ew. 3 jeżeli nie macie wprawy ;))

Przełożenie:
~ 500 ml śmietany 30%
~ 4-5 płaskich łyżek cukru pudru
~ 200 g malin
~ 1/2 słoiczka dżemu morelowego/brzoskwiniowego
~ 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego
~ 1 duży banan
~ 1/2  tabliczki białej czekolady

Śmietankę ubijamy mikserem, a pod koniec dodajemy cukier puder.

Na pierwszej części biszkoptu rozsmarowujemy równomiernie dżem truskawkowy. Następnie rozkładamy przekrojone na polówki maliny. Rozsmarowujemy 1/4 śmietanki. Przykrywamy druga częścią biszkoptu. Rozsmarowujemy na niej 1/4 śmietanki i przykrywamy następną warstwą. Na niej rozsmarowujemy dżem morelowy i rozkładamy równomiernie pokrojonego na plasterki banana. Rozsmarowujemy kolejna 1/4 część śmietanki. Przykrywamy ostatnia częścią biszkoptu. Z wierzchu i po bokach smarujemy torcik śmietanką.
Czekoladę ścieramy i obklejamy tort po bokach. Schładzamy przynajmniej jedna godzinę w lodowce i podajemy. Smacznego :)

 

coś na dokładkę?

6 komentarzy

claire 18 lipca 2016 - 17:05

Wspaniały przepis, ja też najbardziej lubię takie biszkoptowo- śmietankowe :)

Odpowiedz
Ania S 18 lipca 2016 - 19:55

Wygląda super :) Biszkopty ze śmietanką to chyba moje ukubione ciasta :)

Odpowiedz
Ervisha 19 lipca 2016 - 10:49

Cudowny :)

Odpowiedz
Jud 19 lipca 2016 - 14:29

Smakowite połączenie, wygląda super :)

Odpowiedz
Anonimowy 25 września 2016 - 17:37

A czy moge prosic o male wyjasnienei Co chodzi o smietanke to ja kladziemy naturalna cz jeszcze trzeba ja jakos przyzadzic.Przepraszam ale jakos nie zrozumialam Prosze o odpowiedz.Helena

Odpowiedz
admin 26 września 2016 - 19:05

Śmietankę 30% ubijamy mikserem, aż stanie się gęsta, a następnie dodajemy cukier puder. Miksujemy ponownie i tak przygotowaną przekładamy biszkopty. Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne, a jeżeli niech Pani da znać ;) Pozdrawiam serdecznie :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close