Okonomiyaki, czyli japoński naleśnik
Kuchnia japońska to wciąż dla mnie obszar do zgłębiania i odkrywania. Pamiętam, że kiedyś bardzo błędnie zakładałam, że sushi to jej szczyt możliwości, ale po omurice czy tsukemen widzę, że ma do zaoferowania dużo dużo więcej. A ja mam tym więcej do poznawania :> Na okonomiyaki wpadłam przez przypadek już dawno temu, kiedy przeglądałam artykuł o naleśnikach z różnych stron świata. Nazwa od razu mi się spodobała i wiedziałam, że tak fajnie może nazywać się tylko coś naprawdę pysznego. Okonomiyaki to bardzo popularny w Japonii placek smażony tradycyjnie na rozgrzanej blasze, którego bazą jest ciasto z poszatkowaną kapustą i bulionem dashi (można użyć po prostu wody ;)). Reszta składników natomiast to już czysta dowolność, bo samo tłumaczenie nazwy mniej więcej oznacza „smaż, co chcesz”. I to też piękno tej potrawy, bo możemy tak kombinować z dodatkami, że nie znudzi nam się nigdy. Ja robiłam już dwa podejścia do okonomiyaki, raz w wersji mięsnej, raz rybnej, ale tutaj możecie puścić wodze fantazji i wyczarować placek z dodatkami, na które macie akurat ochotę :> Nie rezygnujcie tylko z sosu do okonomiyaki, bo pięknie podkręca smak i świetnie komponuje się z kapuścianym plackiem ;)
Okonomiyaki, czyli japoński naleśnik
(2 sztuki)
~ 100-120 g mąki (u mnie pełnoziarnista)
~ 1 jajko
~ 3/4 szklanki wody (chyba, że macie dashi ;))
~ 200 g poszatkowanej cienko białej kapusty
~ szczypta soli
~ 2 dymki ze szczypiorkiem
~ 1 mała papryka czerwona/żółta
~ ew. pieczarki, plastry wędliny, tuńczyk, jajko sadzone
Do mąki dolewamy wodę. Mieszamy i wbijamy jajko. Solimy i dokładnie łączymy, żeby nie było grudek (ciasto musi mieć mniej więcej konsystencję pancakesową ;)). Dodajemy kapustę i mieszamy dokładnie. Dodajemy pokrojone dymki ze szczypiorkiem i pokrojoną w kostkę paprykę. Połowę wykładamy na rozgrzaną (i lekko natłuszczoną) patelnię. Do nieściętego wierzchu w tym momenci można „poprzyklejać” plastry wędliny pieczarki czy tuńczyka. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 7 minut i przewracamy ostrożnie a drugą stronę i ponownie smażymy ok. 5 minut. Podobnie postępujemy z drugim plackiem.
Sos do okonomiyaki:
~ 2 łyżki ketchupu
~ 2 łyżki sosu sojowego
~ 2 łyżki octu ryżowego
~ 1 łyżeczka cukru
~ szczypta soli
Składniki łączymy i podajemy z usmażonymi okonomiyaki. Smacznego :)
Będę musiała chyba kiedyś dodać kapustę do placków – wydaje się przepyszny i na pewno ciekawie smakuje :)
Słyszałam ale nigdy nie robiłam. Ciekawy pomysł :)
Trochę podobne do naszych placków z kiszoną kapustą zwanych fuczki. Właściwie tylko przez dodatek kapusty ale zawsze. Fajne smaki muszę kiedyś spróbować :)