fbpx

Idealny bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną bez cukru

by Kucharka w baletkach

Idealny zdrowy chlebek bananowy bez cukru to jeden z Waszych ulubionych przepisów na blogu, a ja sama też chętnie do niego wracam. Kocham go nie tylko ja, ale nawet moi bardzo słodyczowi bliscy i zazwyczaj po kilku godzinach magicznie znika ;) Stwierdziłam więc, że czas na nową bogatszą wersję, która na pewno Wam się bardzo spodoba i która przyda się osobom ograniczającym mąkę pszenną lub gluten – idealny bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną bez cukru przed Wami. Mąkę pszenną zastąpiłam tutaj mąką jaglaną i mąką z ciecierzycy, a ta mieszanka sprawia, że ma lekko orzechowy posmak, jest bardzo przyjemnie puszysty i mięciutki. Idealny bezglutenowy chlebek z żurawiną bez cukru można też przełożyć twarożkiem, domową nutellą albo polać jogurtową polewą. Ja pozostałam przy minimalistycznej wersji bez niczego, bo sam w sobie jest już cudowny. Zapraszam i polecam :)

Idealny bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną

Drukuj
Liczba porcji: 10 (keksówka 22x11 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 158 kalorii 4B, 3W, 3T, 1 bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 100 g daktyli suszonych
  • 2 lub 3 duże dojrzałe banany (3 jeśli chcecie dać na wierzch jednego – nie jest to konieczne ;))
  • 1 jajko
  • 1 duża łyżka masła orzechowego (ok. 30 g)
  • 100 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok. 70 g żurawiny suszonej

PRZYGOTOWANIE

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie dokładnie odciskamy wodę i przekładamy je do miski.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  3. Do daktyli dodajemy 2 obrane i pokrojone w plasterki banany. Dodajemy masło orzechowe i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy blenderem do  dokładnego połączenia.
  4. Do masy dodajemy mąki, proszek, sodę, cynamon i posiekaną żurawinę. Mieszamy łyżką lub trzepaczką do dokładnego połączenia.
  5. Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej). Jeżeli chcemy banana na wierzchu, kroimy go wzdłuż na pół i przyklejamy na wierzch ciasta lekko dociskając.
  6. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 40-45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już suche).
  7. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Magda 26 kwietnia 2021 - 09:26

Chlebek z poprzedniego przepisu bardzo mi posmakował. Ten pewnie również spróbuję. :)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 26 kwietnia 2021 - 13:52

Ale super <3 Ja uwielbiam te chlebki i pewnie jeszcze wymyślę kilka innych wersji :D

Odpowiedz
Ola 16 lutego 2024 - 19:07

Jaka inna make za make z ciecierzycy mogę użyć , nie posiadam a nie chce kupowac bo jej nie wykorzystam, czy ryzowa albo owsiana mogę spróbować?

Odpowiedz

Skomentuj

Close