Idealny zdrowy chlebek bananowy bez cukru to jeden z Waszych ulubionych przepisów na blogu, a ja sama też chętnie do niego wracam. Kocham go nie tylko ja, ale nawet moi bardzo słodyczowi bliscy i zazwyczaj po kilku godzinach magicznie znika ;) Stwierdziłam więc, że czas na nową bogatszą wersję, która na pewno Wam się bardzo spodoba i która przyda się osobom ograniczającym mąkę pszenną lub gluten – idealny bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną bez cukru przed Wami. Mąkę pszenną zastąpiłam tutaj mąką jaglaną i mąką z ciecierzycy, a ta mieszanka sprawia, że ma lekko orzechowy posmak, jest bardzo przyjemnie puszysty i mięciutki. Idealny bezglutenowy chlebek z żurawiną bez cukru można też przełożyć twarożkiem, domową nutellą albo polać jogurtową polewą. Ja pozostałam przy minimalistycznej wersji bez niczego, bo sam w sobie jest już cudowny. Zapraszam i polecam :)
SKŁADNIKI
- 100 g daktyli suszonych
- 2 lub 3 duże dojrzałe banany (3 jeśli chcecie dać na wierzch jednego – nie jest to konieczne ;))
- 1 jajko
- 1 duża łyżka masła orzechowego (ok. 30 g)
- 100 g mąki jaglanej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok. 70 g żurawiny suszonej
PRZYGOTOWANIE
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie dokładnie odciskamy wodę i przekładamy je do miski.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Do daktyli dodajemy 2 obrane i pokrojone w plasterki banany. Dodajemy masło orzechowe i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy blenderem do dokładnego połączenia.
- Do masy dodajemy mąki, proszek, sodę, cynamon i posiekaną żurawinę. Mieszamy łyżką lub trzepaczką do dokładnego połączenia.
- Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej). Jeżeli chcemy banana na wierzchu, kroimy go wzdłuż na pół i przyklejamy na wierzch ciasta lekko dociskając.
- Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 40-45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już suche).
- Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
3 komentarze
Chlebek z poprzedniego przepisu bardzo mi posmakował. Ten pewnie również spróbuję. :)
Ale super <3 Ja uwielbiam te chlebki i pewnie jeszcze wymyślę kilka innych wersji :D
Jaka inna make za make z ciecierzycy mogę użyć , nie posiadam a nie chce kupowac bo jej nie wykorzystam, czy ryzowa albo owsiana mogę spróbować?